Filip Chudý Rôzne

Pád stromu na Lánoch rozhýbal veci: Nariadili výrub, v hre aj nové ihrisko, FOTO

Nebezpečné stromy pri detskom ihrisku na Lánoch nariadili vypíliť. Otvára sa opäť aj myšlienka o rodinnom ihrisku, ktorá stroskotala v roku 2017.

Ilustračný obrázok k článku Pád stromu na Lánoch rozhýbal veci: Nariadili výrub, v hre aj nové ihrisko, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

V Považskej Bystrici zarezonoval pád konára stromu na detskom ihrisku na Lánoch, ktoré sa nachádza na súkromných pozemkoch a miestni obyvatelia ho ľudovo nazývajú „hojdačky“. Incident sa odohral v stredu v ranných hodinách. Našťastie, žiadne zranenia hlásené neboli.

Alarmujúci stav

Ako nám však povedala mamička, ktorá prišla s deťmi na ihrisko, deň predtým sa práve na tomto mieste hrali viaceré deti.

Jozef z vedľajšej bytovky podľa svojich slov dlho poukazuje na alarmujúci stav drevín, keďže podľa neho sú tie stromy už nebezpečné. Navyše v minulých rokoch mali nahlasovať možné nebezpečenstvo na príslušné orgány, pričom mali vykonať aj kroky, aby sa to zásadne riešilo, ale bezúspešne. „Vlastné deti už dávno upozorňujem, nech sa tam nehrajú, keďže je to nebezpečné,“ uviedol.

Viac správ zo Slovenska

Výrub stromov

Majiteľ pozemku Ján Kuruc vo štvrtok pre Dnes24 oznámil, že nebezpečné stromy nariadili vypíliť.

Popoludní bolo miesto zatiaľ len ohradené. „Nie som z toho nadšený, keďže každý strom predstavuje kus života, ale kvôli bezpečnosti obyvateľov musia ísť preč,“ vyjadril sa s tým, že problémová je hlavne vŕba pri stolnotenisovom stole, z ktorej sa ulomil práve konár a tiež vyschnutý smrek pri vedľajšej bytovke.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Nové ihrisko už mohlo byť

Ešte v minulom volebnom období bolo prioritou Výboru mestskej časti (VMČ) Lány vznik rodinného ihriska pre všetky vekové kategórie, ktoré malo vyrásť práve na mieste starých húpačiek. Malo mať aj tartanovú plochu na cvičenie jogy, tai-či, zumby, aerobiku. Veľmi oň bojovala hlavne vtedajšia predsedníčka VMČ a dnes už nebohá poslankyňa Jana Veličová. Tá vo februári 2017 pre Dnes24 uviedla, že majú na to aj sľúbené peniaze od súkromného investora.

Podmienkou však bolo to, aby sa vymenili súkromné pozemky pri húpačkách o výmere 4 684 metrov štvorcových za časť mestských pozemkov o výmere 1 070 metrov štvorcových pri dnešnom poľovníctve vedľa podchodu medzi centrom a sídliskom Stred, ktoré patrí práve Jánovi Kurucovi. VMČ vtedy výmenu odporučil, mestská rada to však stiahla z rokovania. Boli na nej prítomní primátor Karol Janas a poslanci Katarína Drevenáková, Roman Jaroš, Jozef Keruľ, Ľubomír Kubovič, František Matušík, Peter Máťoš, Ján Panák a Juraj Pekár.

A hoci sa táto výmena pozemkov nakoniec nedostala ani do mestského zastupiteľstva, čím vlastne aj padla možnosť vybudovania rodinného ihriska na Lánoch do roku 2018, môže sa to vrátiť do hry opäť. Po našej priamej otázke na túto tému totiž Ján Kuruc uviedol, že to uňho nie je stratené, pričom by bol aj rád, aby sa to vyriešilo k spokojnosti obyvateľov Lánov, ako to chceli už v roku 2017.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite, ako vyzerajú najproblémovejšie stromy pri detskom ihrisku.

FOTO: Na ihrisko na Lánoch spadol veľký konár stromu, problémové sú aj iné
17
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM