Samospráva

Poslanci rozhodli, občania slovo nedostali: Schválená budúcnosť MHD v Považskej

Zasadnutie považskobystrického parlamentu riešilo budúcnosť mestskej hromadnej dopravy v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rozhodli, občania slovo nedostali: Schválená budúcnosť MHD v Považskej
5
Galéria

Mestské zastupiteľstvo v Považskej Bystrici v piatok 14. augusta riešilo budúcnosť mestskej hromadnej dopravy (MHD). Program sa niesol v štyroch hlavných bodoch. Na úvod prišiel aj poslanecký návrh Juraja Smatanu na doplnenie programu o diskusiu občanov, keďže v predloženom programe nebola. Poslanci to však neschválili, za boli len šiesti (viď galéria). Občania tak nedostali na zasadnutí slovo.

Dvaja prevádzkovatelia

Poslanci najprv schválili dodatok ku koncesnej zmluve na poskytnutie služieb MHD z 28. februára 2019. V praxi to znamená, že zmluva, po ktorej sa zrušilo celkovo 31 % spojov, viacero zastávok a zdraželo cestovné, bola predĺžená o dva mesiace do 31. októbra 2020. Jej pôvodné trvanie bolo do 31. augusta 2020. Ďalším zmenám z toho vyplývajúcich sa budeme venovať samostatne.

V ďalšom bode schválili koncesnú zmluvu, podľa ktorej bude len linku číslo 8 do Milochova prevádzkovať Mestská dopravná spoločnosť (MDS) do 31. decembra 2024. Pokiaľ riadiacim orgánom a poskytovateľom nenávratného finančného príspevku nebude určený iný termín. Uvádza sa v dôvodovej správe.

MDS totiž dostala eurofondy na rekonštrukciu autobusovej stanice, pričom na základe toho je povinná naďalej vykonávať služby MHD. Inak by sa mohlo stať, že by ich bola nútená vrátiť. „To riziko by tu bolo. Komunikovali sme to s ministerstvom, pričom nedali jednoznačné stanovisko. Ich odporučenie bolo také, aby MDS bola prevádzkovateľom aspoň jednej linky MHD,“ vysvetlil na finančnej komisii právny zástupca MDS. Zvyšok považskobystrickej MHD má vykonávať nová spoločnosť – Dopravný podnik mesta Považská Bystrica (DPMPB).

Peniaze tam a späť

Následne poslanci schválili kúpu časti podniku slúžiacu na poskytovanie služieb MHD na území mesta a s tým súvisiacej zmluvnej prepravy a reklamnej činnosti od spoločnosti MDS za dohodnutú cenu 612 341,99 eur v prospech spoločnosti DPMPB. Cena má byť podľa predložených materiálov nižšia ako cena stanovená znaleckým posudkom.

Na záver poslanci schválili návrh predaja akcií mesta Považská Bystrica (34 %) v spoločnosti MDS v prospech majoritného akcionára Vladimíra Podoliaka za cenu 612 341,99 eur stanovenú podľa predložených materiálov na základe znaleckého posudku.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Takto dopadli hlasovania.

FOTO: Hlasovanie zo zasadnutia, kde sa riešila budúcnosť MHD v Považskej
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM