Filip Chudý Rôzne

Prečo je okres Považská Bystrica stále bordový? DÁTUM, odkedy sa to môže zlepšiť

Po zverejnení nového rozdelenia okresov v Covid automate sa vynorilo veľa otázok. Situáciu vysvetlila považskobystrická regionálna hygienička.

Ilustračný obrázok k článku Prečo je okres Považská Bystrica stále bordový? DÁTUM, odkedy sa to môže zlepšiť
15
Galéria

Od pondelka 10. mája budú na Covid automate už len dva okresy v bordovej fáze. Konkrétne Považská Bystrica a Myjava. Obrátili sme sa preto na regionálnu hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Považskej Bystrici Renatu Beníkovú, aby ozrejmila, prečo sa náš okres stále drží v III. stupni varovania.

Situácia sa zlepšuje

Okres Považská Bystrica podľa jej slov klesá z vysokých čísel. „Dlhodobo sme patrili k najviac postihnutým okresom, čo bolo vidno aj na počte hospitalizovaných pacientov. A čo je smutné, tak aj na počte úmrtí. Ale situácia s počtom pozitívne testovaných sa nám postupne zlepšuje,“ uviedla.

Podľa Covid automatu však ešte náš okres zostáva v bordovej farbe. „Metodika uvedeného automatu berie do úvahy viac ukazovateľov z daného okresu, nie len počet pozitívnych ľudí. Ale napríklad aj počet hospitalizovaných, počet pozitívnych osôb nad 65 rokov, 7-dňovú incidenciu a iné. Na základe stanovených ukazovateľov Covid automatu je okres následne zaradený do príslušného stupňa varovania,“ ozrejmila Beníková.

Viac správ zo Slovenska

Potešiteľný predpoklad

Čísla hovoria o tom, že počet pozitívnych osôb v okrese Považská Bystrica klesá z týždňa na týždeň. „Tento ukazovateľ nás teší, avšak ako som spomínala, prechod do iného stupňa varovania nie je určený len týmto jedným faktorom. Máme ešte stále pomerne vysokú pozitivitu PCR testov – 9,85 %. Čo sa týka antigénnych testov, tam zaznamenávame už nízku pozitivitu – 0,20 %,“ pripojila regionálna hygienička.

„Predpokladáme, že ak sa situácia výrazne nezmení a čísla pozitívnych sa budú naďalej pohybovať na momentálnej úrovni, prejde okres Považská Bystrica do II. stupňa už v nasledujúcom hodnotení,“ konštatovala.

Ak sa to teda potvrdí, Považskobystrický okres by sa prepol do červenej farby od 17. mája.

Správy z Trenčianskeho kraja

V Púchove inak

Okres Púchov, ktorý tiež spadá pod miestny RÚVZ, si polepšil za ostatné dve hodnotenia až o dva stupne, z III. stupňa ohrozenia, kde bol aj s Považskou Bystricou, bude od nového týždňa už v I. stupni. „Okres Púchov bol rovnako dlhodobo zaradený medzi výrazne postihnuté regióny, ale k poklesu vyššie uvedených ukazovateľov Covid automatu dochádzalo postupne už od konca marca a aj výraznejšie,“ vyjadrila sa Beníková.

„Naopak, okres Považská Bystrica sa stále držal na vysokých číslach a k poklesu začalo postupne dochádzať až od polovice apríla. Rovnako si však okres Púchov prešiel postupným presunom medzi jednotlivými stupňami varovania,“ ozrejmila regionálna hygienička dôvod, prečo sa susedné okresy na Covid automate takto rozdelili.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM