Aktualizované Filip Chudý Rôzne

Predsedníčka Okresného súdu v Považskej odvolaná: Ministerstvo prezradilo dôvody

Dlhoročnú predsedníčku Okresného súdu v Považskej Bystrica Helenu Loduhovú odvolal z funkcie minister spravodlivosti. Čo je za tým?

Ilustračný obrázok k článku Predsedníčka Okresného súdu v Považskej odvolaná: Ministerstvo prezradilo dôvody
Zdroj: Dnes24.sk

Minister spravodlivosti Slovenskej republiky Gábor Gál odvolal predsedníčku Okresného súdu Považská Bystricu JUDr. Helenu Loduhovú v utorok 28. januára 2020 z funkcie. Informáciu potvrdila Zuzana Drobová, hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR.

Dôvodom odvolania boli podľa jej slov závažné manažérske zlyhania. Na ministerstvo sme adresovali otázku, o aké manažérske zlyhania išlo a či to nesúvisí s plánovaným presunom Okresného súdu v Považskej Bystrici do nových priestorov.

Hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR nám odpovedala, že išlo o závažné manažérske zlyhania „aj v súvislosti s presunom súdu do inej budovy“. Dôvodom odvolania Loduhovej z funkcie je podľa Drobovej manažérske zlyhanie pri finalizácii kúpy budovy pre Okresný súd Považská Bystrica a následne aj pri príprave presťahovania súdu do novej budovy.

Na základe zákona v súčasnosti vedie súd podľa Drobovej jeho podpredseda. Ako uvádza stránka ministerstva spravodlivosti, je ním JUDr. Róbert Jankovský.

„V súčasnosti je vyhlásené výberové konanie na funkciu predsedu Okresného súdu Považská Bystrica, a to z dôvodu, že uplynutím 31. marca 2020 by zanikla funkcia JUDr. Helene Loduhovej z titulu uplynutia funkčného obdobia. V súlade so zákonnou úpravou je výberové konanie vyhlasované minimálne 90 dní pred ukončením funkčného obdobia,“ doplnila hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR.

Tá ďalej uviedla, že Okresný súd v Považskej Bystrici koncom minulého roka realizoval nákup novej budovy na Školskej ulici a aktuálne rieši sťahovanie do nových priestorov. „Nákup realizoval priamo Okresný súd v Považskej Bystrici, ktorý je organizáciou s právnou subjektivitou. Ministerstvo spravodlivosti SR na ten nákup iba vyčlenilo rozpočtové prostriedky v celkovej výške 4 284 440,78 eur podľa finálneho návrhu riešenia priestorovej situácie z okresného súdu, ktoré prostredníctvom Krajského súdu Trenčín pridelilo Okresnému súdu Považská Bystrica,“ dodala Drobová.

Poznámka: Aktualizované v treťom a o šiesty odsek.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM