Filip Chudý Šport Iné športy

Úspech pre slovenský hokej: Na medaile je aj značný považskobystrický podpis

Na najväčšom športovom sviatku vysokoškolákov sa nestratili ani slovenskí hokejisti. Medailu si domov vezú aj považskobystrickí panteri.

Ilustračný obrázok k článku Úspech pre slovenský hokej: Na medaile je aj značný považskobystrický podpis
Zdroj: SZĽH

Slovenskí hokejisti získali na Svetovej zimnej univerziáde (SZU) v ruskom Krasnojarsku strieborné medaily. V utorňajšom finále prehrali zverenci Ivana Feneša s Ruskom 1:2. Pre Slovensko je to šiesta medaila z hokejového turnaja v histórii SZU. V rokoch 1993 v poľskom Zakopanom a 2009 v čínskom Charbine získalo bronz, na strieborný stupienok vystúpilo v rokoch 1999 v Poprade a 2003 v talianskom Tarvisiu. Jediný univerziádny triumf dosiahlo v roku 2001 v Zakopanom.

Na aktuálnom úspechu sa podieľali aj štyria hráči HK 95 Považská Bystrica. Kapitánom tímu bol Ján Zlocha ml. (24), obranu vystužil Lukáš Ďurkech (21), v útoku nastupoval aj Patrik Ligas (24) a do brány bol pripravený Erik Kompas (23).

Zlocha, Ďurkech a Kompas popri hokeji študujú aj na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Ligas je študentom Univerzity Komenského v Bratislave. Univerziády sa mohli zúčastniť vysokoškoláci. Vo víťaznom ruskom tíme sú však aj hráči, čo pravidelne hrávajú prestížnu KHL, pričom kvalitných hráčov mali aj ostatní účastníci turnaja. O to je úspech slovenských vysokoškolákov cennejší.

Ján Zlocha ml. bol tretím najproduktívnejším hráčom Slovenska na turnaji s bilanciou 4+3. Mimoriadne bodovo sa darilo s bilanciou 1+5 aj Lukášovi Ďurkechovi, ktorý bol druhý najproduktívnejší obranca Slovákov. Patrik Ligas si pripísal v siedmich dueloch dve asistencie. Erik Kompas chytal len v stretnutí proti Japonsku, pričom pomohol k našej výhre 8:3.

Lukáš Ďurkech si podľa vlastných slov uvedomuje, že je to úspech. „Keby nám ktosi povedal, že skončíme druhí, neviem, či by sme tomu uverili. Boli by sme vďační za taký úspech. Ale sme zároveň smutní, keď sme už boli tak blízko, ale zároveň tak ďaleko k prvenstvu…,“ povedal.

Čo sa týka samotného turnaja, ten ohodnotil na jednotku. „Veľmi dobre bolo o nás postarané. Som vďačný, že som mohol obliekať slovenský dres. Samozrejme, dúfal som aj v úspech, ale bol to veľmi ťažký a náročný turnaj. Možno nikto nečakal, že budeme vo finále s Rusmi,“ dodal talentovaný obranca.

Rusi vybojovali tretie univerziádne zlato v sérii, pričom z uplynulých desiatich ročníkov triumfovali po siedmy raz. V roku 2021 sa SZU bude konať vo švajčiarskom Luzerne a o dva roky neskôr privíta vysokoškolských športovcov americké stredisko Lake Placid.

Univerziáda v Krasnojarsku – finále:

Rusko – Slovensko 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Góly: 36. Džiošvili (Kudako), 42. Kolgotin – 38. Šmída (Šiška, Marcinek). Rozhodovali: Langin (Kan.), Suominen (Fin.) – Nedeljkovic (Srb), Zunde (Lot.), vylúčení: 2:2, presilovky a oslabenia: 0:0.
Rusko: Bogdanov – Kudako, Kamalov, Čurkin, Tichonov, Sorokin, Medvedev, Krylov, Voronkov – Rudenkov, Mišnikov, Jakimov – Džiošvili, Laričev, Kvartalnov – Orlovič-Grudkov, Kolgotin, Šarov – Ševčenko, Maľcev
SR: Tomek – Bačik, Ďurkech, Vyskoč, Gábor, Jendroľ, Kasanický, Mihalko – Smolka, Zlocha, Vybiral – Šmída, Šiška, Marcinek – Ondris, Klema, Tatár – Fedorko, Ligas, Mikula.

Od úvodu sa hral otvorený hokej, prvý brankársky zásah si na konto pripísal Tomek po strele Džiošviliho po minúte a pol. Rusi postupne získavali miernu prevahu, ale nedokázali si utvoriť čistú šancu, pretože slovenská obrana pracovala kompaktne. V 14. minúte pohrozili aj Slováci po strele Šišku, ale následnú skrumáž pred bránkou Rusi vyriešili. V závere mal veľkú šancu Orlovič-Grudkov, ale Tomek výborne zasiahol.

Orlovič-Grudkov mal výbornú šancu aj v úvode druhej tretiny, ale slovenský brankár vytiahol fantastický zákrok. Rusi vyhrali prvé dejstvo na strely 9:7, ale tento pomer sa v druhej tretine zvyšoval, domáci mali čoraz väčšiu prevahu. Korunovali ju v 36. minúte, keď sa individuálne presadil Džiošvili. Už o dve minúty neskôr však našiel Šiška pred bránkou voľného Šmidu, ktorý poslal puk do siete – 1:1.

Rusi išli opäť do vedenia v úvode tretej tretiny, Kolgotin prekonal Tomeka po bekhendovom zakončení. Fenešovi zverenci potom na chvíľku ožili, ale ďalšiu šancu mal Tichonov. Rusi si svoj náskok kontrolovali, 106 sekúnd pred koncom to slovenskí reprezentanti skúsili hrou bez brankára. Šancu na vyrovnanie si už však nedokázali utvoriť.

Hlas po zápase (zdroj: hockeyslovaki­a.sk):
Ivan Feneš, hlavný tréner univerziádneho tímu: „Tento zápas sme síce prehrali, ale s čistým svedomím môžem povedať, že sme znovu odohrali výborný súboj. Škoda, že za nerozhodného stavu 1:1 sme dostali rýchly gól v úvode tretej tretiny. V jej ďalšom priebehu sme už nemali dostatok síl, aby sme si utvorili nejaký extrémny tlak. Síce sme hrali aj bez brankára so šiestimi hráčmi v poli, no to už je vždy hra vabank, ktorá tentoraz neviedla k vyrovnaniu. Napriek tomu však nie sme sklamaní. Pre víťazstvo a zisk zlata sme urobili maximum. Chlapcom ďakujem za skvelú Univerziádu, na ktorej výborne reprezentovali Slovensko. Odohrali sme sedem veľmi ťažkých zápasov, pričom v ani jednom sme nesklamali výkonom. Ba naopak, hráči v každom ukázali charakter a chuť po víťazstve. Zišla sa skvelá partia hráčov, ktorá tvrdo šla za svojím cieľom. Vďaka patrí aj realizačnému tímu, ktorý tiež odviedol svoju robotu na sto percent. Bolo mi preto cťou byť trénerom tohto tímu.“

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Na Slovensku bude onedlho hokejový sviatok

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM