Filip Chudý Rôzne

V centre Považskej Bystrice má vyrásť nová bytovka: Ľudia sa búria, VIZUALIZÁCIE

Súkromný investor plánuje vybudovať moderné bývanie pre Považskobystričanov, narazil však aj na odpor. Niektorým ľuďom sa nepáči lokalita.

Ilustračný obrázok k článku V centre Považskej Bystrice má vyrásť nová bytovka: Ľudia sa búria, VIZUALIZÁCIE
Zdroj: Architektonické štúdio Ateliér 3A

Výbor miestnej časti Lány mal v stredu popoludní zasadnutie, ktoré vyvolalo veľký záujem verejnosti. Do zasadačky mestského zastupiteľstva, kde sa konalo, prišli desiatky ľudí. Konkrétne sa to týkalo bodu „Opätovné prerokovanie žiadosti mesta o stanovisko VMČ Lány k zmene územného plánu pre spoločnosť MGM, s.r.o. a zámene pozemku pre výstavbu obytného komplexu“.

Parčík

MGM požiadala o vydanie stanoviska k architektonickej štúdii „Rezidencia Lány – Novostavba polyfunkčného objektu“ na jej pozemkoch na Lánskej ulici z pohľadu súladu s platným územným plánom a možnosti vypracovania návrhu zmien a doplnkov na náklady investora.

Pre lepšiu orientáciu, ide o parčík oproti úradu práce pri križovatke, kde sa začína pre mnohých pešia zóna pri Domanižanke, resp. pozemky pri priľahlej bytovke vedľa kúpaliska.

Architektonická štúdia

Štúdia rieši návrh osempodlažného bytového domu so 46 bytovými jednotkami, s podstavanou vybavenosťou na prízemí, s pasážou pre plynulý prechod z pešej zóny z CMZ na sídlisko Lány a s návrhom 10 garážových priestorov na prízemí.

Vo vyšších podlažiach sú navrhované 2, 3 a 4-izbové nadštandardné byty prístupné z dvoch samostatných vchodov so schodiskom a výťahom. Každý byt má v rámci príslušenstva terasu, loggiu a samostatnú kobku na potraviny.

Viac správ zo Slovenska

Parkovanie je navrhované na vedľajšom pozemku vo vlastníctve investora v počte 62 parkovacích miest. Na pozemku je ešte šesť samostatných radových garáží. Zo západnej strany objektu je riešené priestranné námestie slúžiace nielen obyvateľom navrhovaného bytového domu.

Územný plán

Podľa platného územného plánu mesta je východná časť tohto územia určená ako mestský obytný blok s maximálne ôsmimi nadzemnými podlažiami a tiež s podkrovím. Západná a severozápadná časť územia je určená ako verejné parky a parkové úpravy bez možnosti výstavby nadzemných objektov. Cez toto územie je vedené aj potrubie na zásobovanie teplom.

Jedine severozápadná časť plánovanej výstavby objektu bytovky nie je podľa predloženej architektonickej štúdie v súlade s platným územným plánom mesta.

A tu sa dostávame k podstate problému. Investor by teda podľa územného plánu mohol stavať bytovku, lenže, ako bolo uvedené aj na stredajšej verejnej diskusii na VMČ, chceli by niečo viac, aby to nebola len obyčajná bytovka, ale bola tam na Považskú Bystricu moderná infraštruktúra okolo nej. Lenže na to by potrebovali upraviť územný plán na blízkych pozemkoch pri plánovanej bytovke.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Promenáda

„Časť územia určená na bytovú výstavbu by sa uvoľnila pre zeleň a časť územia pri križovatke určená na zeleň by sa určila na bytovú výstavbu. To je celý problém,“ povedal v rámci diskusie projektant Ľubomír Kružel zo žilinského architektonického štúdia Ateliér 3A.

„Chceme tam vybudovať cyklotrasu, chodník a celkovo promenádu, pričom celá štvrť by sa po realizácii projektu mala zmeniť a stúpnuť jej bonita,“ prezentoval manažér projektu Marcel Mišovec z MGM s tým, že myslia aj na parkovanie pre súčasných obyvateľov lokality.

Búrlivá diskusia

Bezmála dvojhodinová diskusia na stredajšom VMČ priniesla miestami búrlivé výmeny názorov medzi občanmi a stranou investora. Dokonca zaznel aj taký hlas, že „dajte do zápisu, že ide o mafiánske jednanie“. Predsedajúci Pavel Smatana musel prítomných viackrát upozorniť, že pokiaľ to bude takto pokračovať, ukončí diskusiu a dá rovno hlasovať.

Vznikla aj petícia za zachovanie parčíka, ktorú len za pár hodín podpísalo viac ako 300 ľudí. Investor však upozornil, že podľa neho nie je legitímna.

Názory

Väčšina prítomných diskutujúcich z radov občanov bola proti výstavbe bytovky, keďže sa obávajú zníženia kvality života v tejto lokalite. Zástupcovia investora to vidia inak, podľa nich by úroveň života skôr zvýšila. Našli sa aj dve diskutujúce, ktoré by tú bytovku chceli, keďže túžia bývať v centre v novostavbe, keďže v našom meste podľa nich nič také nie je. Mnohým sa tiež plán na novú bytovku páči, len ju za žiadnu cenu nechcú v tejto lokalite, pričom navrhovali, nech si s mestom vymenia pozemky, aby mohli stavať inde.

Správy z Považskej Bystrice

Spomedzi poslancov za Lány najhlasnejšie vystúpil proti tomuto zámeru Juraj Smatana (SaS, OĽANO, PS, ZZ, DÚS, Nova), ktorý je zároveň aj štátny tajomník na Ministerstve životného prostredia SR. Počas diskusie uviedol, „že bude navrhovať, aby sa celý tento priestor preklasifikoval na verejnú zeleň, čo je zákonné a v Bratislave sa to už stalo“, pričom ako občan plánuje použiť všetky právne prostriedky na to, aby sa prezentovaný zámer v tejto lokalite nezrealizoval, a to tiež odporučil všetkým občanom, ktorí sú tiež proti.

Poslanec Rudolf Karas (KDH) prezentoval názor, že investor tam zrejme aj tak bude môcť v budúcnosti stavať, tak sa treba rozhodnúť, že čo sa môže z toho získať, resp. čo stratiť. „Proti vôli občanov určite nepôjdeme, treba však rozmýšľať o krok dopredu,“ povedal.

Hájenie záujmov

Na stredajšom búrlivom výbore priamo v priestoroch radnice nebol prítomný nikto z vedenia mesta, či nejaký ich zástupca, ktorý by predstúpil pred dav ľudí a povedal jasné stanovisko mesta. Pričom prítomní ľudia vo verejnej diskusii poukazovali na to, že zástupcovia mesta musia hájiť záujmy obyvateľov, nie developerov, keďže oni sú len volení na určité obdobie a nie sú vlastníci mesta.

Prítomní boli všetci štyria mestskí poslanci za Lány, ktorí sú členmi VMČ. Okrem nich z členov zastupiteľstva prišiel len nezávislý poslanec Andrej Péli, keďže podľa vlastných slov chcel získať informácie o tejto vážnej téme pre Považskú Bystricu zo všetkých strán, aby sa vedel pri hlasovaní na zastupiteľstve správne rozhodnúť. Treba totiž upozorniť, že VMČ má len odporúčací charakter, rozhodujúce slovo má v tomto zastupiteľstvo. K tomu však nakoniec zrejme ani nedôjde.

Nezaradia to

Mesto vo štvrtok na svojej stránke informovalo, že keďže VMČ Lány v hlasovaní návrh nepodporil (neprešlo to len o jeden hlas, pozn. redakcie), „tým pádom nebude zaradený do zmien a doplnkov územného plánu a nebude sa ním zaoberať ani mestské zastupiteľstvo. Bytovka v takomto rozsahu v uvedenej lokalite sa teda nevybuduje.“

Ako sme však už upozornili, platný územný plán hovorí, že bytovka tam byť môže. Pričom aj strana investora v stredu upozornila, že keď splnia všetky zákonné náležitosti, stavba sa proste z ich pohľadu zastaviť nedá, pričom stavať chcú. Rozdiel však má byť podľa nich len v tom, či tam bude aj pekná promenáda, alebo viac-menej len nová bytovka.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite si vizualizácie z dielne architektonického štúdia Ateliér 3A. A tiež lokalitu, o ktorú sa jedná.

VIZUALIZÁCIA novej bytovky, ktorú plánuje súkromný investor postaviť na Lánoch
15
Galéria

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM