Rôzne

V parlamente rokovali aj o Okresnom súde Považská Bystrica: Čo platí najnovšie?

Reforma súdnej mapy sa spustí od júna 2023, plénum schválilo posun. Zmena sa dotkne aj považskobystrického súdu.

Ilustračný obrázok k článku V parlamente rokovali aj o Okresnom súde Považská Bystrica: Čo platí najnovšie?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Spustenie reformy súdnej mapy sa posunie o päť mesiacov, teda z 1. januára na 1. júna 2023. Predpokladá to novela zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi súdov, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. O návrhu rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

„V záujme riadneho zabezpečenia personálnych a organizačno-technických príprav sa javí ako nevyhnutné vytvorenie dodatočného časového priestoru na implementáciu reformy súdnej mapy v trvaní piatich mesiacov,“ uviedlo ministerstvo spravodlivosti.

Novelou sa podľa rezortu vykonávajú aj korekcie schválenej právnej úpravy. Zameriavajú sa na vytvorenie lepších predpokladov na funkčnosť súdov dotknutých reformou súdnej mapy z hľadiska ich personálneho obsadenia, a to najmä vo vzťahu k správnym súdom.

Poslanci schválili aj niekoľko pozmeňujúcich návrhov. Jedným z nich sa v súdnej mape začlení pracovisko Okresného súdu Považská Bystrica do obvodu Krajského súdu v Trenčíne a nie do obvodu žilinského krajského súdu, ako uvádzal pôvodný návrh.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM