Filip Chudý Rôzne

V Považskej sa lete opravujú cesty: Kde presne a za koľko? FOTO

Počas leta sa v troch považskobystrických mestských častiach pracuje na nových komunikáciách. Ako to tam vyzerá?

Ilustračný obrázok k článku V Považskej sa lete opravujú cesty: Kde presne a za koľko? FOTO
3
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

V letných mesiacoch sa realizujú rekonštrukčné práce aj na komunikáciách v prímestských častiach Považskej Bystrice. Ako prezradila hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, dokopy ide o približne 470 m komunikácií za 70 000 eur a týka sa to Zemianskeho Kvašova (170 m komunikácie za 18 000 eur), Praznova (200 m za 32 000 eur) a Podmanína (100 m za 20 000 eur).

V Zemianskom Kvašove boli dlhodobé požiadavky od občanov na veľmi zlý stav komunikácie. Rekonštrukcia bola podľa slov primátora Karola Janasa veľmi zložitá, pretože komunikácia sa nachádza len na časti cesty, ktorú ľudia využívali a ďalej už neexistovala. „Prikročili sme preto k dvom fázam. Na prvých 170 metroch sme urobili úplne novú komunikáciu z asfaltu a potom na druhej časti, kde už nie sú rodinné domy, vytvoríme dočasnú komunikáciu, ktorú spevníme asfaltovou drťou,“ opísal primátor.

„Pred dokončením je aj rekonštrukcia krytu vozovky v Praznove. Jestvujúci kryt vozovky bol značne poškodený, pozdĺžne aj priečne popraskaný a pôsobením dažďovej splachovej vody sa na ňom vytvorili výtlky. Rekonštrukcia pozostávala z vyrovnania jestvujúceho krytu asfaltobetónu a položenia nového krytu,“ uviedla Kováčiková s tým, že splachová voda bude z povrchu vozovky odvedená pomocou sklonov k jestvujúcim uličným vpustiam osadeným v trase komunikácie a k jestvujúcej priekope.

Na nový úsek komunikácie sa môžu tešiť aj obyvatelia Podmanína. Tam síce pôvodne chceli zrekonštruovať cestu, ktorá sa nachádza pri kultúrnom dome smerom k cintorínu, ale podľa požiadavky výboru mestskej časti sa rozhodli zrekonštruovať časť na úplnom konci Podmanína. „Boli tu oprávnené požiadavky od obyvateľov, že je tu veľmi zlý povrch, takmer tu neexistovala pôvodná komunikácia. Pri rekonštrukčných prácach bolo potrebné úplne nanovo vybetónovať podložie cesty,“ vyjadril sa Janas s tým, že mesto sa nebráni tomu, aby v budúcom roku zrekonštruovali pôvodne plánovanú komunikáciu pri kultúrnom dome.

Opravy ciest v Považskej: Ide o tieto tri úseky
3
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Výnimočné nebo nad Považskou a okolím: Najkrajšie noci v roku sa blížia, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM