Samospráva

Prievidzi vznikol za MHD preplatok, dopravca vráti peniaze aj Bojniciam

Mesto Prievidza vlani zaplatilo dopravcovi za výkon vo verejnom záujme v mestskej hromadnej doprave (MHD) viac, ako mu vyplývalo zo zmluvy.

Ilustračný obrázok k článku Prievidzi vznikol za MHD preplatok, dopravca vráti peniaze aj Bojniciam
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Samospráve tak vznikol preplatok vo výške viac ako 68.000 eur. Financie bude dopravca SAD Prievidza vracať i Bojniciam, ktoré na prepravu cestujúcich v MHD rovnako prispievajú.

Evidujeme preplatok voči mestám Prievidza a Bojnice, ide približne o 72.000 eur, ktoré po plánovaných kontrolách poukážeme na účty miest,“ zhrnul ekonomický riaditeľ SAD Prievidza Pavel Pařízek.

V minulom roku oproti tým predchádzajúcim podľa neho boli mestá schopné dohodnúť sa a uzatvoriť zmluvu s dopravcom. „V tejto zmluve sú definované presné podmienky vyúčtovania,“ ozrejmil.

Dopravca vlani zabezpečil MHD v rozsahu takmer 1,5 milióna kilometrov, čo bolo i odporúčanie plánu dopravnej obslužnosti. Na MHD vynaložil 2.931.364 eur, jeho výnosy za minulý rok predstavovali 886.879 eur a primeraný zisk, ktorý predstavuje tri percentá, bol vo výške 87.941 eur. Obe mestá za výkony vo verejnom záujme zaplatili 2.204.311 eur, podľa zmluvy predstavoval príspevok 2.132.426 eur. Prievidzi vznikol preplatok vo výške 68.341 eur, Bojniciam 3544 eur.

Viacerí prievidzskí mestskí poslanci už v minulosti kritizovali výšku dotácie pre dopravcu zo strany Prievidze v porovnaní s podobne veľkými mestami. „Príspevok mesta na výkony je len rozdielom vo vybraných tržbách a nákladoch. Nákladové položky medziročne stúpajú, či už je to dané legislatívou alebo celkovo situáciou. Tržby, naopak, klesajú. Rozdiel tak vždy narastá. Aj v Martine pôjdu ceny hore, rovnako na tom budú i iné mestá. Príklady sú i v prímestskej doprave. Kde bol tender, sa skončilo to tak, že cena za tarifný kilometer stúpla,“ reagoval ekonomický riaditeľ spoločnosti.

SAD Prievidza vlani opätovne zaznamenala pokles cestujúcich. „Počty cestujúcich medziročne štandardne klesajú, ale minulý rok bol trochu iný, lebo pokles nebol až taký veľký. Dokonca v niektorých iných mestách sme zaznamenali aj nárast počtu prepravených osôb,“ ozrejmil ďalej Pařízek.

Dopravca zabezpečuje prepravu cestujúcich i v Partizánskom a Bánovciach nad Bebravou, rovnako i v prímestskej doprave.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM