Aktualizované Rôzne Video

Zoo Bojnice otvorila nový pavilón: SLONY dostali dôstojné priestory, VIDEO

Maja a Gula sú jediné slony na Slovensku. Bojnická zoo otvorila novú ubikáciu pre africkú faunu, v ktorej sú.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Národná zoologická záhrada v Bojniciach vo štvrtok otvorila novú ubikáciu pre africkú faunu. Pavilón s vonkajšími priestormi za približne osem miliónov eur obývajú zatiaľ slonice Maja a Gula, postupne by k nim mali pribudnúť i ďalšie zvieratá.

Veľká investícia

„Je to jedna z najväčších investícií. Som šťastný, že aj návštevníci môžu oceniť našu tvrdú prácu a množstvo hodín, ktoré sme strávili v rámci príprav, projektovania pavilónu slonov," skonštatoval vedúci zoologického odboru Branislav Tám. Bojnickú zoo podľa neho ešte čaká zmena systému v chove slonov a množstvo ďalšej práce, ktorú návštevníci zatiaľ nebudú vidieť.

„Chceli sme dať našim sloniciam dôstojné priestory, ktoré budú hodné súčasnej doby," doplnil Tám.

Maja a Gula sú jediné slony na Slovensku, starší pavilón obývali do decembra minulého roka, keď ich chovatelia presunuli do nových priestorov. „Slony sú veľmi konzervatívne, trvalo im to dosť dlhú dobu, aby sa adaptovali na nový pavilón. V súčasnosti ho využívajú viac-menej celý, posledný týždeň a pol ich trénujeme na to, aby si zvykli na vonkajšie priestory. Ide to pomaly, je to naozaj práca krok po kroku," ozrejmil Tám.

Viac správ zo Slovenska

Najprísnejšie kritériá

Presné náklady na vybudovanie ubikácie africkej fauny zoo ešte nemá k dispozícii, keďže je stavba tesne po kolaudácii a niektoré veci ešte bude dorábať, vysvetlil riaditeľ zoo Milan Šovčík s tým, že celková investícia predstavuje približne osem miliónov eur a financoval ju štát zo svojho rozpočtu.

„Stavba aj výbeh spĺňajú tie najprísnejšie kritériá, ktoré sú prijaté pre chovateľov afrických slonov v rámci Európskej asociácie zoologických záhrad. Toto bolo základné kritérium, ktoré sme museli splniť na to, aby sme vôbec mohli pokračovať v chove slonov do budúcna," doplnil.

Správy z hornej Nitry

Experti z Európy

Slonice nebudú jedinými obyvateľkami novej ubikácie, zoo tam plánuje dobudovať teráriá a menšie expozície. V budúcnosti by sa k Maji a Gule mali nasťahovať i ďalšie slony.

„Očakávame teraz návštevu expertov na slony z Európy, s ktorými posúdime náš súčasný chov a budeme sa snažiť prejsť do chráneného kontaktu tak, ako sme deklarovali. Bude to bezpečnejšie pre chovateľov. Je to z toho titulu, aby sme vedeli v budúcnosti prijať ďalšie slony," priblížil hlavný zoológ s tým, že zoo o tomto podľa neho rokuje v rámci európskeho chovu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Maja a Gula v plnej kráse.

OBRAZOM: Jediné slony na Slovensku majú nový pavilón v bojnickej zoo
7
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Správy z bojnickej zoo

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM