Filip Chudý Rôzne

Opatrenia môžu byť prísnejšie: 3 okresy Trenčianskeho kraja medzi najhoršími

Situácia na Slovensku sa vyvíja zlým smerom. Medzi najhoršími sa ocitli tri okresy Trenčianskeho kraja. Hrozí lockdown?

Ilustračný obrázok k článku Opatrenia môžu byť prísnejšie: 3 okresy Trenčianskeho kraja medzi najhoršími
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Epidemiologická situácia na Slovensku sa podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) začína zhoršovať. Šéf rezortu o tom informoval po piatkovom (4. 12.) rokovaní pandemickej komisie s tým, že mierne pribúda aj pacientov v nemocniciach, čo je znepokojivé.

Návrh semafora

Prezradil niečo z návrhu nového semafora, ktorý na rokovaní pandemickej komisie rozoberali, pričom je v siedmich farbách od zelenej až po čiernu. „Momentálne Slovensko nevyzerá dobre, keďže až 74 okresov sa nachádza v tomto semafore v druhom stupni varovania a päť okresov je dokonca v treťom stupni varovania. Potom nasleduje už čierna farba, ktorá podľa návrhu konzília odborníkov by mala znamenať veľmi tvrdý lockdown, ktorý sme tu doposiaľ ešte nemali,“ povedal Krajčí.

Pokiaľ bude tento semafor prijatý, zavádza okamžité opatrenia. „V stupni druhého varovania sú približne také opatrenia, aké máme teraz. Kde je tretí stupeň (aktuálne päť okresov), tam by malo ísť o pretestovanie regiónov a tiež podobné opatrenia, aké sme mali pri celoplošnom testovaní. Čiže ľudia, ktorí sa dobrovoľne zúčastnia testovania, budú mať certifikát, ktorým sa preukážu v obchodoch a iných inštitúciách, kde ho budú potrebovať,“ ozrejmil minister zdravotníctva.

Vážna situácia

Najhoršia situácia a tretí stupeň varovania je podľa navrhovaného semafora v okresoch Trenčianskeho kraja (Považská Bystrica, Prievidza, Myjava) a ešte v okresoch Veľký Krtíš a Levice.

V týchto piatich okresoch je podľa ministra vážna situácia a konzílium odborníkov ich odporúča otestovať a zaviesť tam prísnejšie opatrenia. „Pokiaľ na niektoré regióny doľahnú najprísnejšie opatrenia, tak to obyvatelia v nich pocítia, ale situácia je vážna v každom okrese,“ doplnil Krajčí s tým, že môže nastať situácia, že ak niektoré okresy splnia celoslovenský epidemiologický parameter brzdy, zavedú sa opatrenia z červených okresov aj inde.

Čiastočný lockdown

Prezident Slovenskej spoločnosti infektológov a člen pandemickej komisie Pavol Jarčuška uviedol, že navrhovaný semafor už v tretej fáze varovania prináša čiastočný lockdown, ktorý môže byť výrazný v niektorých oblastiach.

„Poviem, že v tých okresoch by mal byť možný pohyb len s negatívnym antigénovým testom okrem vykonávania povolania a niektorých ďalších vecí. A niektoré ďalšie činnosti budú podmienené testami,“ pripojil s tým, že treba to brať tak, že sú niektoré stupne obmedzení, ktoré majú charakter rôznej tvrdosti lockdownu.

Prepracované a podrobné

Minister však v semafore vidí aj výhodu, že ľudia po regiónoch sa budú môcť snažiť, aby mali čo najuvoľnenejšie opatrenia, čo môže byť pre nich motiváciou. Avizoval, že kompletne semafor predstavia po doplnení ostatnými rezortmi.

Krajčí však oznámil, že to bude úplne prepracované a sféry života majú mať podsemafory, ktoré sú súčasťou pandemického plánu, pričom sa do toho zapájajú aj ministerstvá dopravy či kultúry. „Také niečo sme tu ešte nemali, bude to prepracované a podrobné. Pôjde o vážnu mapu, podľa ktorej sa bude dať zistiť čo áno a čo nie,“ doplnil s tým, že to chcú mať čo najrýchlejšie a rokovať by sa o tom mohlo na stredajšom zasadnutí vlády.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Výstupy z pandemickej komisie, medzi ktorými sú aj označené okresy v navrhovanom semafore.

Výstupy po zasadnutí Pandemickej komisie SR
6
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM