Webnoviny - Rôzne

Podať výpoveď je pripravených vyše 3200 lekárov

Deklaráciu o pripravenosti ukončiť pracovný pomer podpísalo k 20. júlu 3 249 lekárov zo 48 nemocníc.

Ako ďalej v stredu informoval predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár, v zbieraní podpisov budú pokračovať do konca augusta. „Toto číslo vyjadruje počet ľudí, ktorí svojím podpisom vyjadrili vôľu bojovať za presadenie požiadaviek lekárov a ak by bolo potrebné, sú ochotní ukončiť pracovný pomer v nemocniciach,“ vyhlásil Kollár.

Lekárske odborové združenie žiada presadenie štyroch požiadaviek, dodržiavanie Zákonníka práce, zmenu systému financovania zdravotníctva, zastavenie transformácie nemocníc a zvýšenie platov zdravotníkov. Kollár však v minulosti upozornil, že odborári vnímajú všetky požiadavky ako jeden ucelený komplex. Aby boli spokojní, malo by Ministerstvo zdravotníctvo SR splniť všetky.

Odborári podľa Kollára majú podporu väčšiny lekárov

Podľa Kollára už aktuálne výsledky podpisovej akcie naznačujú, že odborári majú podporu väčšiny lekárov. „Sme presvedčení, že už tento počet nám dáva jasný mandát, aby sme presadzovali svoje požiadavky,“ uviedol. S týmto pocitom sa chystajú aj na rokovania s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom a predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou. Uskutočniť by sa mali v auguste.

O tom, čo a kedy bude nasledovať, ak sa svojich požiadaviek nedomôžu, Kollár rozprávať nechcel

„Všetko závisí v prvom rade na vláde,“ skonštatoval. Zároveň dodal, že najlepšie by bolo, keby sa všetky požiadavky podarilo vyriešiť už dnes. „My nemáme čas čakať,“ myslí si šéf odborárov. Zároveň dodal, že ak sa im nepodarí presadiť zmeny, bude to obrovský problém pre všetkých. Podľa Kollára začnú potom lekárov čo najskôr pripravovať na podávanie výpovedí.

Odborári označili súčasný stav slovenského zdravotníctva za alarmujúci a ohrozujúci zdravie aj životy pacientov. Vyzvali preto kompetentných, aby sa „chopili poslednej šance na záchranu slovenského zdravotníctva“. O dôveru a podporu požiadali aj slovenských pacientov. Údajne nechcú paralyzovať slovenské zdravotníctvo, ich ústredným motívom je podľa Kollára naopak jeho záchrana. „Všetci sme na jednej lodi a to, či to bude Titanic alebo Noemova archa, závisí od všetkých z nás,“ povedal.

Lekárske odborové združenie má aktuálne takmer dvetisíc členov

Podľa odhadov odborárov pôsobí aktuálne v slovenských nemocniciach okolo 6,5 tis. lekárov. Podávanie hromadných výpovedí podporila Slovenská lekárska komora ale aj Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb.

Odborári o svojich požiadavkách rokovali začiatkom júla s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom. Základným kameňom úrazu bola požiadavka na zastavenie transformácie nemocníc. Podľa Uhliarika nemocnice – akciové spoločnosti fungujú dobre, ich zamestnanci majú lepšie finančné ohodnotenie ako v iných zariadeniach a investujú do svojho rozvoja. Kollár sa však obáva, že nemocnice po transformácii skončia v rukách súkromných investorov a budú zavádzať poplatky.

Na stredajšej tlačovej besede pritom šéf odborárov spochybnil zverejnené údaje o platoch lekárov vo fakultných a univerzitných zdravotníckych zariadeniach fungujúcich ako akciové spoločnosti. Podľa rezortu zdravotníctva bol priemerný plat lekárov v týchto nemocniciach za minulý rok 2 010,69 eur. To je takmer trojnásobok priemernej mzdy. Podľa Kollára však títo lekári zarábajú „výrazne menej“. Nepovedal však, koľko.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM