Rôzne

Pokryl karosériu vášho auta sneh? Radšej ho poometajte, hrozí vám pokuta

Od začiatku roku 2019 územie Slovenska zasypáva snehová pokrývka. Tá spôsobuje najväčšie problémy vodičom.

Ilustračný obrázok k článku Pokryl karosériu vášho auta sneh? Radšej ho poometajte, hrozí vám pokuta
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ráno sa ponáhľate do práce a pri pohľade z okna hlasno povzdychnete. Celé parkovisko a široké okolie pokrýva čerstvá snehová nádielka. Chopíte sa metličky a škrabky a hor sa odhrnúť sneh z karosérie. Túto situáciu poznajú počas posledných dní všetci vodiči nielen na Slovensku. Podobná situácia sa opakuje aj pri odchode z práce, neskôr sa snehu zbavujeme aj pri opustení parkoviska obchodu. Ráno sa celý scenár opakuje.

Následne sa vodiči delia na dve skupiny. Prvá zagúľa očami a auto dôkladne ometie. Tá druhá sa na očistenie auta vykašle, vytvorí priezor na čelnom skle a vyrazí na cesty.

Pokiaľ sneh a ľad z karosérie neodstránite, hrozia problémy. Sneh, ktorý odletuje zo strechy, znepríjemňuje situáciu ostatným vodičom, kus ľadu sa môže dostať do pohybu a hrozí poriadne nebezpečenstvo.

Podobný prípad sa nedávno stal medzi Šamorínom a Dunajskou Lužnou. ”Neodstránením ľadu a snehu sa z návesu jazdnej súpravy uvoľnil kus ľadu a dopadol na prednú časť oproti idúceho motorového vozidla zn. Škoda Octavia (EČV BL). Ľad rozbil čelné sklo a 54-ročnému vodičovi spôsobil zranenia, ktoré si vyžiadali jeho prevoz a hospitalizáciu v jednej z bratislavských nemocníc,” informovala o prípade polícia na sociálnej sieti.

Na neznámeho vodiča je podané trestné oznámenie za ublíženie na zdraví. Ako upozorňujú muži zákona, vodič vozidla je pred jazdou povinný odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa mohli počas jazdy uvoľniť. ”Nedodržanie ustanovení o osobitostiach premávky v zimnom období môže ohroziť život a zdravie ostatných účastníkov cestnej premávky.”

Sadzobník pokút platný od 1. júla 2018 myslí aj na takýchto neporiadnikov. Pozreli sme sa, aký postih vám za nedodržanie pravidiel počas zimy hrozí.

§ 38 Osobitosti premávky v zimnom období doslova hovorí o neodstránení kusov ľadu a snehu z vozidla a nákladu. A aká je sankcia? Záleží na rozhodnutí konkrétneho policajta. Sadzobník hovorí o pokute vo výške 30 až 50 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM