Rôzne

Posila pre trenčiansky súd: Prezidentka Čaputová vymenovala novú sudkyňu

Slovenská prezidentka vymenovala do funkcie siedmich sudcov všeobecných súdov. Jedna z nich je pre obvod Krajského súdu v Trenčíne.

Ilustračný obrázok k článku Posila pre trenčiansky súd: Prezidentka Čaputová vymenovala novú sudkyňu
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok v Prezidentskom paláci vymenovala do funkcie siedmich nových sudcov všeobecných súdov. Hlava štátu vo svojom príhovore zdôraznila, že justícia potrebuje zásadnú obnovu svojej dôveryhodnosti.

Medzi novovymenovanými sudcami je aj Ivana Macková (hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Trenčíne).

Očakávania prezidentky

„Dôvera v justíciu bola v posledných rokoch veľmi oslabená, a preto najmä od vás, nastupujúcej generácie sudcov, očakávame, že zásadným spôsobom prispejete k jej obnove a posilneniu,“ uviedla. Ďalej povedala, že v uplynulých mesiacoch sa žiaden ústavný akt v sále Prezidentského paláca neopakoval tak často, ako práve menovanie nových sudcov.

Zdôraznila, že v záujme toho, aby mohli sudcovia plniť svoju misiu, majú ústavou a zákonmi garantovanú nezávislosť. „Inštitucionálna a individuálna nezávislosť vyplýva zo skutočnosti, že občania majú právo na zákonného, nezávislého, nestranného a spravodlivého sudcu. Považujte to prosím za najdôležitejšiu podmienku dobrého výkonu svojho povolania,“ dodala.

Správy o súde v Trenčíne

Múdro, ľudsky, seriózne a rozvážne

Prezidentka vyhlásila, že k povolaniu sudcu patrí ochrana princípov demokratického a právneho štátu, ochrana slobody a práva občanov, či poskytovanie istoty zákonnosti a spravodlivosti občanom. „Želám vám, aby ste svoju funkciu vykonávali múdro, ľudsky, seriózne a rozvážne a aby sa sudcovské povolanie pre vás stalo životným naplnením a sebarealizáciou,“ podotkla na záver.

Ďalšími novovymenovanými sudcami sú Vladislav Birás, Adam Hradský (obaja Okresný súd Bratislava III), Peter Molitoris (Krajský súd v Prešove), Martin Špak (Okresný súd Spišská Nová Ves), Jaroslav Šupa (Okresný súd Bratislava V) a Radovan Turčík (Krajský súd Košice).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM