MI Rôzne

Potvrdené! Britský zmutovaný vírus u nás už prevláda. Prečo je to dobrá správa?

Ak ste sa nakazili od decembra koronavírusom, je vysoká pravdepodobnosť, že ste chytili práve super rýchly britský variant. Teraz však už vieme, čo robiť.

Ilustračný obrázok k článku Potvrdené! Britský zmutovaný vírus u nás už prevláda. Prečo je to dobrá správa?
Zdroj: unsplash.com

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil na Facebooku dôležitú informáciu. Potvrdil, že britská mutácia Covid-19 bola na Slovensku už v novembri, a počas decembrového plošného testovania v Trenčíne už dominovala. Analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana to prekvapivo považuje za dobrú správu.

Mutant vyhral

Na Slovensku už dokážeme cez PCR testy diagnostikovať aj nový britský variant Covid-19, ktorý sa šíri oveľa rýchlejšie ako pôvodný vírus. Trenčania, ktorým v decembri v rámci plošného testovania vyšiel pozitívny antigénový test, absolvovali následne aj vynovené PCR testy. Výsledok je jasný.

„Z celkového počtu týchto vzoriek bol v 57 % prípadoch potvrdený britský variant SARS-CoV-2,“ píšu hygienici.

Podľa analytika Martina Smatanu to logicky znamená, že podobná situácia je teraz v celej krajine. Britský mutant sa totiž šíri oveľa rýchlejšie ako jeho pôvodný variant.

„Je veľká pravdepodobnosť, že dnes je britský variant Covid-19 dominantnou formou už na celom Slovensku,“ uviedol M. Smatana na Facebooku.

Prečo je to dobré

Bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky zareagoval na Facebooku prekvapivo pozitívne. „Toto sú vynikajúce správy.“ Vysvetľuje, že konečne teraz vieme, na čom sme a môžeme sa podľa toho zariadiť.

Doteraz sme totiž mohli predpokladať, že anglická mutácia vírusu u nás nie je rozšírená a lockdown nepomáha znižovať tempo šírenia Covid-19 kvôli nezodpovedným ľuďom. „Toto v praxi najviac nahrávalo potrebe plošného testovania – lebo by to preukazovalo, že proste lockdown už nie je riešenie,“ uvádza analytik.

Lenže teraz zistenie hygienikov ukázalo, že problémom nie sú nezodpovední ľudia, ktorí nedodržiavajú lockdown, ale nový variant vírusu, ktorý je oveľa rýchlejší.

„To by bolo dobré znamenie, nakoľko vieme, že opatrenia vírus vedia udržať, len musíme prerobiť hygienické štandardy a sprísniť ich,“ dodáva M. Smatana.

Inými slovami – na zdokonalený vírus treba zdokonaliť aj protiepidemio­logické opatrenia a vojnu môžeme vyhrať. „Super práca Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Pochopiteľne ma neteší, že tu máme agresívnejšiu formu vírusu. Teší ma to, že vieme, prečo opatrenia nefungujú ako sa čakalo a vieme, čo ďalej s tým, aby sa to „opravilo,“ uzavrel analytik.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM