Filip Chudý Rôzne Video

Pýcha nemocnice v Považskej: TERMÍN, kedy pribudne magnetická rezonancia, VIDEO

Skok do 21. storočia, aj tak je označené otvorenie nového diagnostického centra v považskobystrickej nemocnici.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Skrátenie čakacích lehôt a skvalitnenie i zrýchlenie diagnostického procesu v považskobys­trickej nemocnici prinesie nové diagnostické centrum. Slávnostne ho otvorili v stredu, verejnosti začne slúžiť od 1. februára. Ako informoval predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška, výstavba centra v krajskej nemocnici trvala 13 mesiacov, celkové náklady na stavebné práce a prístroje boli 3,4 milióna eur.

Moderné prístroje

„Súčasťou prístrojového vybavenia je nový CT prístroj, röntgen, sonograf a v tomto roku by mala pribudnúť aj magnetická rezonancia. Ide o moderné digitálne prístroje, ktorých výsledky budú môcť lekári zdieľať on-line. Výstavbu centra financoval kraj z vlastného rozpočtu,“ priblížil Baška.

Ako dodal, po tom, ako pribudne magnetická rezonancia, stane sa diagnostické centrum komplexným pracoviskom. Slúžiť bude nielen pre obyvateľov okresov Považská Bystrica, Púchov a Ilava, ale aj pre pacientov zo Žilinského kraja. Centrum má podľa neho aj ekologický rozmer, súčasťou stavby vo vnútrobloku nemocnice je zelená pochôdzna strecha.

Skrátenie čakania

„Chceme poskytnúť modernejšie diagnostické vyšetrenia, ale aj skrátiť čakacie lehoty. Napríklad čakacie lehoty na vyšetrenie na súkromnom CT v nemocnici sú momentálne dva až tri týždne. Nové diagnostické centrum bude otvorené 24 hodín denne sedem dní v týždni, čakacie lehoty sa výrazne skrátia,“ zdôraznil predseda TSK.

Stavebné práce podľa neho vyšli na dva milióny eur, prístrojové vybavenie nakúpili za 1,3 milióna eur. Ďalších 2,2 milióna eur bude stáť magnetická rezonancia (MRI), ktorú momentálne kraj obstaráva.

Keby by malo byť v Považskej Bystrici už aj MRI a aké sú ešte benefity centra? Čítajte na ďalšej strane.

FOTO: Nové nemocničné diagnostické centrum v Považskej Bystrici je otvorené
20
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM