Rôzne

RADÍME: Myslite dopredu, môžete sa vyhnúť problémom pri pobyte v zahraničí

Ani počas obdobia letných dovoleniek sa nemôžete úplne spoliehať, že všetko prebehne ako po masle. Aby ste sa vyhli najhoršiemu, nezabudnite na lieky a kópie dokladov.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Myslite dopredu, môžete sa vyhnúť problémom pri pobyte v zahraničí
Zdroj: TASR

Každý rok sa množstvo Slovákov, ktorí vycestovali za hranice v rámci letnej dovolenky, dostáva do problémov, či už zdravotných, alebo prišli o svoj majetok, prípadne sa stali účastníkmi dopravnej nehody.

Len za minulý rok zaznamenala napríklad poisťovňa Generali viac ako 5000 poistných udalostí v cestovnom poistení. Odborníci v poisťovníctve však zdôrazňujú, že mnohým z nich sa pri dodržiavaní určitých pravidiel dalo vyhnúť.

„Urobte si kópiu všetkých cestovných a osobných dokladov. Ide najmä o pas, kartičku zdravotného poistenia, kartičku cestovného poistenia, na ktorej je aj číslo na asistenčné služby, prípadne zelenú kartu, ak sa vyberiete na dovolenku autom. Tento krok oceníte najmä vtedy, ak vám niekto ukradne doklady. Kópie preto uchovávajte vždy na inom mieste ako originály,“ radí Milan Janásik z Generali.

Samozrejmosťou by mali byť lieky, ktoré sa pravidelne užívajú, ale aj ďalšie na najčastejšie „dovolenkové“ zdravotné problémy, akými sú napríklad žalúdočné problémy, alergické reakcie a podobne.

„Odložte si všetky lekárske správy a bločky o kúpe liekov. Tie budete po návrate z dovolenky dokladovať poisťovni po nahlásení poistnej udalosti. Na ich základe vám poisťovňa, v ktorej ste si cestovné poistenie uzatvorili, tieto výdavky preplatí. Tento postup sa uplatňuje pri menej vážnych zdravotných problémoch, pri ktorých nebola nutná hospitalizácia. Ide zväčša o uštipnutia hmyzom, ľahký úpal, oškretie kože či angínu a kašeľ. Pri nich asistenčné služby kontaktovať nemusíte,“ uzatvára Janásik.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM