Iné športy Šport

S Peťou Vlhovou uspeli aj športovci z Trenčína: Získali tieto ocenenia, FOTO

Skvelá lyžiarka Petra Vlhová je najlepšou armádnou športovkyňou za rok 2019, no ocenenia putovali aj do trenčianskych rúk.

Ilustračný obrázok k článku S Peťou Vlhovou uspeli aj športovci z Trenčína: Získali tieto ocenenia, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Petra Vlhová sa stala najlepšou slovenskou armádnou športovkyňou za rok 2019. Vojenské športové centrum Dukla ocenilo v Banskej Bystrici najlepších športovcov rezortu Ministerstva obrany a v hlavnej kategórii olympijských športov triumfovala 24-ročná alpská lyžiarka.

Úspech vodáka v Trenčína

Vlaňajší rok jej vyšiel nad očakávanie. Na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní získala kompletnú medailovú zbierku – zlato v obrovskom slalome, striebro v alpskej kombinácii a bronz v klasickom slalome. V pretekoch Svetového pohára (SP) si vybojovala štyri prvé miesta, dve druhé a tri tretie. V celkovom hodnotení skončila druhá. Ocenenie prevzal z rúk ministra obrany Petra Gajdoša otec Petry Vlhovej Igor Vlha, ktorý na margo jej víťazstva v ankete uviedol: „Je to zadosťučinenie jej práce ako aj celého trinásťčlenného tímu, všetkého, čo sa nám podarilo. Ja si Duklu vážim, má totiž meno aj postavenie v tomto štáte. Toto je druhá stránka športu. Vravel som Petre, že aj toto je významné ocenenie. Prosil som aj trénera Livia Magoniho, aby ju uvoľnil na toto oceňovanie, no striktne dodržiava nastavené pravidlá a pre neho je prvoradý iba výsledok.“

Na druhom mieste sa umiestnila biatlonistka Anastasia Kuzminová, ktorá už oficiálne ukončila svoju športovú kariéru. Na vlaňajších majstrovstvách sveta získala zlatú medailu v rýchlostných pretekoch a v celkovom hodnotení Svetového pohára skončila na treťom mieste, keď si v rámci sezóny vybojovala v pretekoch SP ešte tri prvenstvá a jedno druhé miesto.

Bronzová pozícia v rámci ankety patrí rýchlostnému kanoistovi Petrovi Gellemu, ktorý sa pripravuje v Trenčíne. Ten obsadil na majstrovstvách sveta v súťaži K1 na 1000 metrov štvrté miesto a piatu priečku vybojoval v K2 na rovnakej trati na Európskych hrách v Minsku.

V kategórii najúspešnejší tréner roka vyhlásili za víťaza celý trénerský tím Petry Vlhovej. Všetkých spomínaných laureátov ankety oceňoval minister obrany SR Peter Gajdoš. Ten po skončení slávnostného galavečera v Banskej Bystrici vyhlásil: „Športovci VŠC Dukla Banská Bystrica dosiahli vynikajúce výsledky. Som na nich nesmierne hrdý. Reprezentujú Slovensko ďaleko v zahraničí a je niečo nádherné počúvať našu hymnu pri víťazstvách napríklad Petry Vlhovej. Ja ju vždy spievam s ňou. Oceňujem tvrdú drinu športovcov v snahe dosiahnuť takéto výsledky, niekedy aj bez rodiny. Rovnako oceňujem aj športovcov, ktorí ukončili kariéru a naďalej sa chcú venovať mládeži. Verím, že výsledky aktívnych našich armádnych športovcov budú v roku 2020 vďaka lepšie vytvoreným podmienkam ešte lepšie ako v roku 2019.“

Triumf do Trenčína

V kategórii neolympijských športov získala honor najlepšieho športovca Trenčianka Monika Chochlíková. V uplynulom roku sa stala vo svojej váhovej kategórii majsterkou sveta v kickboxe, bronz uchmatla na svetovom šampionáte v thajskom boxe a triumfovala v tomto športe aj na Akademických európskych hrách.

Do prvej trojky sa dostali i biatlonista Martin Otčenáš za zlatú medailu na majstrovstvách sveta na kolieskových lyžiach a Ivana Horná zo Soblahova, ktorá získala striebro na MS v silovom trojboji.

V juniorskej kategórii získal ocenenie najlepšieho športovca vodný slalomár Jakub Grigar. Stal sa totiž majstrom Európy juniorov na domácej pôde v Liptovskom Mikuláši v K1 do 23 rokov.

Ďalší ocenení

Pamätné vojenské medaily dostali z rúk ministra obrany SR Petra Gajdoša piati športovci, ktorí dosiahli hodnotné výkony a umiestnenia na vlaňajších svetových armádnych hrách, konkrétne atléti Martina Hrašnová (hod kladivom), Tomáš Veszelka(trojskok), Miroslav Úradník (chôdza), plavec Tomáš Klobučník a parašutista Tomáš Marcinek. Špeciálne poďakovanie pri príležitosti ukončenia profesionálnej športovej kariéry si vyslúžili Anastasia Kuzminová, Matej Kazár, sestry Dana a Jana Velďákové, Ondrej Kužel, Miroslav Zaťko a Ľubomír Beňo.

Do Siene slávy Dukly menovali v Banskej Bystrici lekára Jána Bendu. Cenu za mimoriadny prínos si prevzal bývalý športový redaktor a dramaturg Slovenskej televízie Peter Púchy. Riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica Roman Benčík hodnotil rok 2019 pozitívne: „S pýchou môžem povedať, že minulý rok bol opäť úspešný. Dokázali sme prekonať niekoľko historických míľnikov vďaka Petre Vlhovej, ktorá bola historicky najlepšou našou pretekárkou v zjazdovom lyžovaní. Zásluhou vodných slalomárov Martikána a Slafkovského získalo Slovensko historicky najviac medailí v tímovej súťaži. Monika Chochlíková sa stala historicky najlepšou kickboxerkou a tahiboxerkou. Nasťa Kuzminová historicky vybielila v jednom preteku všetkých dvadsať terčov. Tých naj – naj máme viacero. Získali sme 36 medailí na vrcholných podujatiach, takže sme spokojní, lebo hlavnú úlohu získať 27 medailí sme dokonca prekročili.“

Najúspešnejší športovci Dukly v roku 2019

1. Petra Vlhová – zjazdové lyžovanie
2. Anastasia Kuzminová – biatlon
3. Peter Gelle – rýchlostná kanoistika
4. Ingrida Suchánková – karate
5. Alexander Slafkovský – vodný slalom
6. Paulína Fialková – biatlon
7. Michal Martikán – vodný slalom
8. Martina Hrašnová – atletika
9. Patrik Jány – športová streľba
10. Juraj Tužinský – športová streľba

NAJÚSPEŠNEJŠÍ TRÉNER ROKA: Trénerský tím Petry Vlhovej

NAJÚSPEŠNEJŠÍ ŠPORTOVEC V NEOLYMPIJSKÝCH ŠPORTOCH A DISCIPLÍNACH

1. Monika Chochlíková – bojové športy
2. Martin Otčenás – letný biatlon
3. Ivana Horná – silový trojboj

NAJÚSPEŠNEJŠÍ JUNIORI

1. Jakub Grigar – vodný slalom
2. Marko Mirgorodský – vodný slalom
3. Monika Škáchová – vodný slalom

NAJÚSPEŠNEJŠÍ JUNIORSKÝ TRÉNER ROKA: Tomáš Mráz (Marko Mirgorodský, Jakub Grigar)

OBJAV ROKA: Patrik Jány – športová streľba

VOJENSKÝ ŠPORTOVÝ VÝKON ROKA: rtn. Tomáš Marcinek, voj.2.st. Tomáš Sentinek, mjr. Michal Myšiak

KOLEKTÍVNY VÝKON ROKA: 1. vodný slalom – 3× C1 (A. SLAFKOVSKÝ, M. MARTIKÁN)

PAMÄTNÉ MEDAILY MINISTRA OBRANY (ALEBO NGŠ): Martina Hrašnová, Tomáš Veszelka, Miroslav Úradník, Tomáš Klobučník, Tomáš Marcinek

POĎAKOVANIE PRI PRÍLEŽITOSTI UKONČENIA PROFESIONÁLNEJ ŠPORTOVEJ KARIÉRY: Anastasia Kuzminová, Matej Kazár, Danka Velďáková, Janka Velďáková, Ondrej Kružel, Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo

CENA ZA MIMORIADNY PRÍNOS: Peter Púchy

SIEŇ SLÁVY DUKLA: MUDr. Ján Benda

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Vyhlásenie najúspešnejších športovcov VŠC DUKLA Banská Bystrica za rok 2019
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM