Marek Vatraľ Rôzne Správy

Sezóna medvedieho cesnaku v plnom prúde: Kde ho vyhľadávajú Trenčania?

Medvedí cesnak je obľúbenou bylinou nielen kvôli jej známym liečivým účinkom, ale hodí sa aj do rôznych druhov jedál. Kam za ním vyrážajú Trenčania?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna medvedieho cesnaku v plnom prúde: Kde ho vyhľadávajú Trenčania?
Zdroj: TASR

Zdravá, chutná a navyše aj liečivá rastlina medvedí cesnak sa nie jednému gurmánovi spája s obdobím skoršej jari. Nezameniteľne voňavá bylina rastie nielen vo vlhších európskych lesoch, ale podľa web stránky Medvedí cesnak, ktorá sa tejto obľúbenej byline venuje, sa vyskytuje aj určitých častiach Ázie.

Jej výrazne prenikavá korenistá chuť a s ňou súvisiace liečivé účinky sú známe už stovky rokov. Naši predkovia ju údajne už veľmi dávno využívali nielen ako chutný doplnok stravy, ale aj pri liečbe rôznych ochorení.

„Svojej obľube sa teší aj u lesných zvierat, ako napríklad u diviakov alebo medveďa hnedého, ktoré zvyknú rozkopať zem, aby sa dostali k cibuľkám cesnaku. Podľa legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Za čo si táto rastlinka vyslúžila aj svoj prívlastok medvedí,“ informuje web stránka Medvedí cesnak.

V kuchynskom prostredí sa využíva najmä ako ideálne korenie do polievok, omáčok či mäsa. Na rozdiel od klasického cesnaku má táto jedinečná bylina o čosi miernejšiu chuť. Vo forme pesta ideálne dochutí aj rôzne cestovinové jedlá.

V spomínanom liečiteľstve slúži napríklad na zníženie krvného tlaku a pomáha aj pri bolestiach kŕčových žíl a tráviacich ťažkostiach. Okrem iného obsahuje aj bohatý zdroj vitamínu C.

Práve v tomto období už medvedí cesnak môžeme zbierať aj v okolitých lesoch. Svoje o tom vie aj Stanislava z Trenčína, ktorá sa na jeho zber nedávno vybrala do lokality Podolie. Konkrétne časti Kopanice, ktorá sa nachádza medzi Novým Mestom nad Váhom a Piešťanami. Podľa jej slov ide o vzácne miesto, kde sa byline takmer každý rok o takom čase mimoriadne darí.

Stanislava nám ešte prezradila, že medvedí cesnak zbiera zásadne bez korienkov, teda najmä listy, aby ešte podľa nej mohol vyrásť. Bylinu následne starostlivo uskladňuje v mrazáku, aby sa nestratili jej bohaté účinky. Následne ho využíva v kuchyni vo forme pripraveného pesta alebo ako chutnú a aromatickú prísadu do rôznych druhov jedál.

Prečítajte si tipy na chutné a zdravé recepty, v ktorých je hlavnou ingredienciou práve medvedí cesnak.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Obdobie jari vdýchne každému mestu nový život

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM