Rôzne

Sezóna medvedieho cesnaku začala: Kam za ním vyrážajú Trenčania? VIDEO a FOTO

Medvedí cesnak je vyhľadávanou bylinou nielen kvôli jej nesporným liečivým účinkom, ale hodí sa aj do rôznych druhov jedál. Kde ho vyhľadávajú ľudia z Trenčína?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna medvedieho cesnaku začala: Kam za ním vyrážajú Trenčania? VIDEO a FOTO
4
Galéria
Foto: Katarína Zemková

Zdravá a chutná rastlina medvedí cesnak sa mnohým gurmánom spája s obdobím včasnej jari. Výrazne voňavá bylina rastie nielen vo vlhších európskych lesoch, ale vyskytuje sa aj určitých častiach Ázie.

Jej prenikavá korenistá chuť a s ňou súvisiace liečivé účinky sú známe už stovky rokov. Naši predkovia ju údajne už veľmi dávno využívali nielen ako chutný doplnok stravy, ale aj pri liečbe rôznych ochorení.

V kuchyni sa využíva najmä ako ideálne korenie do polievok, omáčok a mäsa. Na rozdiel od klasického cesnaku má miernejšiu chuť. Okrem iného ideálne dochutí aj cestovinové jedlá.

V spomínanom liečiteľstve slúži na zníženie krvného tlaku a pomáha aj pri bolestiach kŕčových žíl a tráviacich ťažkostiach. Mimo iného obsahuje aj bohatý zdroj vitamínu C.

Video: Katarína Zemková / Zdroj: Facebook

Práve v tomto období už začína rásť aj v okolitých lesoch. Svoje o tom vie aj Katarína z Trenčína, ktorá sa na jeho zber nedávno vybrala do lokality Podolie, konkrétne časti Kopanice, ktorá sa nachádza medzi Novým Mestom nad Váhom a Piešťanami. Z uvedených záberov, ktoré nám do našej redakcie poslala je zrejmé, že ide o miesto, kde sa byline mimoriadne darí.

Katarína nám ešte prezradila, že medvedí cesnak zbiera bez korienkov, teda len listy, aby ešte mohol vyrásť. Byliny následne zamrazuje, aby sa nestratili jej účinky. Následne ho využíva v kuchyni alebo ako pesto, alebo ako prísadu do rôznych druhov jedál, doplnila.

Ak poznáte ďalšie zaujímavé lokality, kde sa medvediemu cesnaku v tomto období darí, napíšte nám vaše tipy do našej redakcie na email: vatral@global24.sk.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z TRENČÍNA a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM