Rôzne

Šialený vývoj pri nehnuteľnostiach: V Trenčíne sú byty o 50 percent drahšie!

Dopyt tlačí na ceny bytov v krajských mestách, Bratislava však stagnuje. V čom si udržiava prvenstvo Trenčín?

Ilustračný obrázok k článku Šialený vývoj pri nehnuteľnostiach: V Trenčíne sú byty o 50 percent drahšie!
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Priemerná cena väčších aj menších bratislavských bytov medzikvartálne stagnuje a niekde až mierne klesá. Naopak vysoký dopyt v krajských mestách ako Nitra, Prešov či Trenčín spôsobuje dvojciferný nárast. Anomáliou sú ceny dvojizbových bytov vo viacerých regiónoch, ktoré sa dotiahli takmer na úroveň trojizbových. Potvrdzujú to aktuálne údaje z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

Viac správ zo Slovenska

Nízke rozdiely

„Napriek pomerne nízkym nárastom cien dvojizbových bytov na väčšine Slovenska je ich aktuálna cena v porovnaní s trojizbovými vysoká. V niektorých častiach je medzi nimi rozdiel doslova pár tisíc eur. Najviac sa priblížili v Bratislave V, Nitre a Banskej Bystrici," poznamenal analytik portálu Nehnuteľnosti.sk Michal Pružinský.

Vyššie medzikvartálne nárasty zaznamenali v časti Košice III (22,31 %), Prešove (18,75 %), Nitre (11,97 %) a Trenčíne (11,01 %).

Stagnácia

Približovanie cien menších a väčších bytov podľa analýzy spôsobuje aj fakt, že nárast cien trojizbových bytov je v porovnaní s uplynulým obdobím veľmi mierny. Vo väčšine mestských častí Bratislavy od začiatku roka ich priemerná cena poklesla a v slovenských regiónoch dosahujú kvartálny rast len v jednociferných percentách.

Správy z Trenčína a okolia

„Stagnácia cien trojizbových bytov môže ukazovať, že dosiahli hranicu, ktorú si už väčšina ľudí nemôže dovoliť. Treba však dodať, že najdrahšie projekty v Bratislave majú aktuálne pozastavený predaj bytov, keďže čakajú na vývoj situácie na trhu," dodal Pružinský.

Prvenstvo pre Trenčín

Na silných regionálnych realitných trhoch narástla za štvrťrok cena väčších bytov najviac v Nitre (14,63 %), v časti Košice IV (11,73 %, medziročne 40,31 %) a v Prešove (11,36 %).

Aj v prvom kvartáli tohto roku si medziročné prvenstvo udržiava Trenčín, kde vďaka novým developmentom cena väčších bytov za rok vzrástla takmer o polovicu (46,67 %).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM