Rôzne

Odborník otvorene: Vojnu na Ukrajine pocítia všetky podniky v Trenčianskom kraji

Podľa Borisa Paulena boli zatlačení do virtuálneho priestoru, čo SOPK nesvedčí. Aké majú priority?

Ilustračný obrázok k článku Odborník otvorene: Vojnu na Ukrajine pocítia všetky podniky v Trenčianskom kraji
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Vzdelávanie, podpora konkurencieschop­nosti firiem, využitie plánu obnovy, formovanie podnikateľského prostredia a inštitucionálna spolupráca doma i v zahraničí sú prioritami Trenčianskej regionálnej komory (TRK) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) v najbližšom päťročnom období. Po skončení pondelkového Valného zhromaždenia TRK SOPK to povedal staronový predseda Boris Paulen.

Viac správ zo Slovenska

Sila

Najmä posledné dva pandemické roky boli podľa neho pre komoru mimoriadne zložité. „Boli sme zatlačení do virtuálneho priestoru, konferencie a podujatia sa diali len neosobne cez obrazovku. Toto komore nesvedčí. Sila SOPK je v stretávaní sa, diskutovaní a vymieňaní si skúseností. Ekonomicky sme to zvládli, no nemohli sme si naplno plniť tú funkciu, na ktorej je činnosť komory postavená,“ skonštatoval Paulen.

Ako dodal, súčasná kríza po invázii Ruska na Ukrajinu a následné sankcie budú mať dosah na všetky podniky v Trenčianskom kraji i na Slovensku.

Nedostupnosť a rast cien energetických zdrojov a absencia dováženého materiálu (hutný materiál, guma, plasty a podobne) zasiahne úplne všetky firmy.

Správy z Trenčianskeho kraja

Problémy

„Priamy dosah na obchod bude menší, ako si myslíme. Sú firmy, ktoré to pocítia. Veľké korporácie však neriešia obchod odtiaľto, majú úplne iné kanály, takže to zrejme nepocítia. Výrazne väčší bude dosah na strane vstupov ako na export,“ doplnil Paulen s tým, že niektoré firmy, ktoré investovali napríklad na Ukrajine, majú už dnes problémy.

Valné zhromaždenie TRK SOPK zvolilo nové predstavenstvo na najbližších päť rokov, predsedu a troch podpredsedov. Predsedom zostáva Paulen, za podpredsedov delegáti zvolili Pavla Hozlára, Júliusa Homolu a Jozefa Kašubu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM