Rastislav Búgel Správy

SKVELÁ práca slovenského PMJ-čkára Sama: Na dovolenke v Nemecku ZACHRÁNIL život!

Heslo "Pomáhať a chrániť" nie je iba prázdna fráza. Presvedčil o tom aj slovenský policajt, ktorý počas dovolenky v zahraničí zachránil život neznámemu mužovi.

Ilustračný obrázok k článku SKVELÁ práca slovenského PMJ-čkára Sama: Na dovolenke v Nemecku ZACHRÁNIL život!
3
Galéria

„Náš kolega Samuel Ďurčo z Pohotovostnej motorizovanej jednotky KR PZ v Trenčíne počas svojej dovolenky v Nemecku zachránil ľudský život,“ píše polícia.

Ako sám prezradil, v jednom momente začul, ako niečo spadlo.

„Otočím sa a v tom vidím ležať na zemi muža. Ako som prichádzal, už z diaľky som kričal na pána mojou nie veľmi dokonalou nemčinou. Pán neodpovedal. V danom momente som spozornel a skúsil u muža bolestivý podnet,“ opisuje hrozivé momenty policajt Samo.

Neváhal ani sekundu

Pán stále nereagoval. Slovák sa otočil, no nikoho okolo soba nevidel. „V tom adrenalíne som zabudol, že som v Nemecku a môjmu volaniu o pomoc v slovenskom jazyku asi nikto nerozumel. Medzitým som spravil záklon hlavy. Pán nedýcha…,“ spomína.

Samuel okamžite začal s resuscitáciou. Keď volanie o pomoc zopakoval, pristavil sa muž, ktorý síce na chvíľu zamrzol, no po chvíli pochopil, čo sa deje.

„Niečo odpovedal a ušiel preč. Pokračoval som v kompresiách. Následne sa zastavil ďalší muž, ktorý sa mi snažil pomôcť. Rečová bariéra nám bránila v komunikácii a preto jediné, čo som rýchlo zo seba dostal, aby ihneď zavolal záchranku. Muž bez zaváhania vzal telefón a zavolal rýchlu pomoc. V tom sa znova objavil prvý chlap, ktorý dobehol k nám celý zadýchaný a z roztrasených rúk mu vypadol prístroj. Vzal som do rúk AED a otvoril som ho. Kompresie prebral za mňa muž, čo priniesol AED. Otvoril som balenie a elektródy som priložil na odhalený hrudník. Zapol som prístroj,“ pokračuje v rozprávaní slovenský PMJ-čkár.

Zachránil mu život

Neznámemu mužovi ukázal, aby prestal stláčať hrudník, pretože AED dokončilo analýzu a odporučilo výboj.

„Odtláčam oboch pánov, aby sa nedotýkali osoby. Podávam výboj a pokračujem v kompresiách. Čas beží a o chvíľu je tu druhá analýza. Ďalší výboj nebol doporučený. Pokračujem v kompresiách ďalej. V tom som si všimol, že muž začal dýchať a prebral sa, a tak som zastavil resuscitáciu. Muž sa prebral, bol dezorientovaný. O 2 minúty prichádza posádka RLP, ktorá si už prebrala pacienta. Toto celé trvalo aj s príchodom posádky RLP cca 10 minút. Vďaka prístroju AED verím, že postihnutému pánovi predĺžilo život,“ dodal Samuel, ktorý počas dovolenky bez zaváhania zachránil ľudský život.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Slovenský policajt v Nemecku zachránil neznámeho muža
3
Galéria
Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM