Aktualizované Filip Chudý Kultúra Rôzne Video

Skvelá správa: Európskym hlavným mestom kultúry 2026 bude Trenčín! VIDEO

Dlhodobá práca priniesla ovocie. Titulom Európske hlavné mesto kultúry 2026 sa bude pýšiť Trenčín. Rozhodlo o tom ministerstvo.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Titulom Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026 sa bude pýšiť Trenčín. Ministerstvo kultúry (MK) SR to oznámilo na základe rozhodnutia hodnotiacej komisie. Kandidatúru na titul EHMK 2026 ohlásilo osem slovenských miest, do finálového kola výberu postúpili tri z nich, a to Trenčín, Nitra a Žilina. Vo štvrtok (9. 12.) a v piatok sa uskutočnili vypočutia finalistov, ktorí predstavovali svoje aktualizované a doplnené projekty.

Hrdý primátor

Predsedníčka medzinárodnej odbornej poroty Paulina Florjanowicz oznámila v piatok 10. decembra krátko po 16.00 hod. rozhodnutie poroty. „Projekt Európske hlavné mesto kultúry je ďalším článkom do mozaiky transformácie nášho mesta, ktorú sme začali pred jedenástimi rokmi. Titul nám dáva príležitosť plánované zmeny urýchliť a dokázať, že naše mesto aj región v sebe nosí obrovský potenciál stať sa moderným, otvoreným, európskym,” povedal primátor Trenčína Richard Rybníček.

„Som veľmi hrdý na tím ľudí, ktorým som od začiatku veril, podporoval ich. Sú mimoriadne šikovní, talentovaní, obetaví, skvelí,“ dodal primátor.

Správy z Trenčína a okolia

Podpora

Zdôraznil, že projekt je úspešný aj vďaka podpore partnerov – Trenčianskeho samosprávneho kraja, všetkých miest v regióne, Zlínskeho kraja, ministerstiev kultúry, obrany, zahraničných vecí, Trenčianskej univerzity A. Dubčeka a jednotlivcov z radov dobrovoľníkov i zástupcov firemného sektora. Ako kľúčový a silný moment primátor vníma práve prepojenie, úsilie a aktivitu širokého spektra organizácií a inštitúcií v regióne.

„Sme veľmi šťastní, dojatí, aj veľmi unavení. Dúfali sme, verili a teraz je to realitou. Ďakujeme vám všetkým, ktorí ste v procese kandidatúry venovali svoj čas, vedomosti a skúsenosti. Sme v tom spolu a ideme ďalej. Ďakujeme aj Nitre a Žiline, boli ste silnými súpermi, ktorí nás nenechali poľaviť. Sme vďační, že sme boli na tejto ceste spolu,” povedala manažérka projektu Lucia Dubačová.

„Sme pripravení začať s realizáciou programu Trenčín Európske hlavné mesto kultúry 2026 od januára 2022 pod hlavičkou neziskovej organizácie Kreatívny inštitút Trenčín (KIT). Od začiatku roka rozbehneme transparentné výberové konanie najprv na výkonného a umeleckého riaditeľa, neskôr aj na ďalšie pozície,” vysvetlila nasledujúce kroky Dubačová.

Viac správ zo Slovenska

Ministerstvo pomôže

Trenčín bude už druhým slovenským mestom s titulom EHMK, v roku 2013 ho získali Košice. Zároveň bude prostredníctvom projektu spojený s fínskym Oulu. Každý rok sa titul udeľuje dvojici, respektíve trojici európskych miest, v roku 2026 to bude jedno slovenské a jedno fínske mesto.

Predsedníčka medzinárodnej poroty Paulina Florjanowiczová pri vyhlásení víťazného mesta ocenila projekty všetkých troch finalistov. „Preukázali vysokú mieru profesionality i angažovanosti,“ zdôraznila. O víťazovi podľa jej slov porota rozhodla konsenzuálne.

Vedúci zastúpenia Európskej komisie v SR Ladislav Miko verí, že i mestá, ktoré titul nezískali, budú pokračovať vo svojich projektoch a využijú ich napríklad pri aktivitách súvisiacich s Európskym rokom mládeže 2022.

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) ocenila snahu všetkých kandidujúcich miest. Zároveň pripomenula, že Trenčín čaká ešte veľa práce pri realizácii víťazného projektu. „Ministerstvo kultúry tomu bude maximálne nápomocné,“ uistila ministerka.

Správy z Trenčianskeho kraja

Uznávaný projekt

EHMK je jedným z najuznávanejších projektov Európskej únie. Hostiteľom sa môžu stať mestá EÚ, kandidátske krajiny aj potenciálni kandidáti na členstvo v EÚ a členovia Európskeho združenia voľného obchodu, ktorí sú zapojení do programu Kreatívna Európa.

Táto medzinárodná iniciatíva zdôrazňuje význam miest ako centier kultúrneho života. Vďaka umeniu a kultúre pomáha zlepšiť kvalitu života obyvateľov, posilňuje spolupatričnosť a podporuje kultúrnu diverzitu Európy. Titul EHMK priniesol v minulosti mestám nové príležitosti rozvoja kultúrneho, spoločenského a ekonomického života. So získaním titulu je spojená aj finančná cena 1,5 milióna eur, ktorú získa víťazné mesto po naplnení svojho projektu. Táto finančná odmena je udeľovaná na počesť Meliny Mercouriovej, gréckej ministerky kultúry, ktorá v roku 1985 prišla s iniciatívou založenia projektu EHMK.

V roku 2020 boli EHMK chorvátska Rijeka a írsky Galway. Na rok 2021 v dôsledku pandémie neboli EHMK vyhlásené prvýkrát od začiatku projektu, v roku 2022 budú mať titul litovský Kaunas, luxemburský Esch-sur-Alzette a srbský Novi Sad.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Titulné foto: ilustračné

Takto to vyzeralo na oslave získania titulu.

FOTO: Európskym hlavným mestom kultúry 2026 bude Trenčín
5
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM