Marek Vatraľ Správy Komunálne voľby

Sme lepší ako priemer? Takáto bola volebná účasť v Trenčíne a okolí

O tom, kto bude viesť mestá a obce najbližšie roky, je definitívne rozhodnuté. Koľko z nás sa ale naozaj vydalo k urnám?

Ilustračný obrázok k článku Sme lepší ako priemer? Takáto bola volebná účasť v Trenčíne a okolí
Zdroj: TASR

Voliči na celom Slovensku sa cez víkend vybrali k urnám. Komunálne voľby 2018 rozhodli o primátoroch, starostoch a poslancoch zastupiteľstiev na najbližšie roky. My sme sa pozreli na to, koľko oprávnených voličov sa u nás rozhodlo využiť svoje právo.

Celoslovenská volebná účasť v komunálnych voľbách bola podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR) 48,67 %. Volebná účasť v Trenčianskom kraji činila 48,64 %.

Ako uvádza ŠÚ SR, v Trenčíne bolo celkom 46 803 zapísaných voličov. Nie všetci si sa rozhodli voliť. Volebná účasť v našom meste bola 42,03 %. V neďalekých Trenčianskych Tepliciach sa na rozdiel od Trenčína prehupla cez celoslovenský priemer a volebná účasť tu podľa ŠÚ SR činila 51,45 %. O čosi väčšia bola aj v ďalšom susednom meste Nemšová, kde dosiahla 54,92 %.

Obyvatelia si v Trenčíne zvolili staronového primátora Richarda Rybníčka s počtom hlasov 13 855. Súčasný primátor mal len jediného konkurenta, Miloša Mičegu, ktorý získal od Trenčanov 5 228 hlasov. V kúpeľnom mestečku Trenčianske Teplice došlo po dvanástich rokoch k zmene, keď súčasného primátora Štefana Škultétyho porazila Zuzana Frajková Ďurmeková s počtom 634 hlasov. K zmene post primátora mesta došlo aj v Nemšovej, kde s prehľadom zvíťazil Miloš Mojto. Od voličov dostal 1143 hlasov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM