Marek Vatraľ Rôzne Správy

Starostka o zaujímavostiach z dedinky Svinná: Prvé kino v krčme, či výroba gulečníkov

V súťaži o najsympatickejšiu dedinu v okrese Trenčín Svinná obsadila pekné druhé miesto. Starostka o nej prezradila veľa zaujímavostí.

Ilustračný obrázok k článku Starostka o zaujímavostiach z dedinky Svinná: Prvé kino v krčme, či výroba gulečníkov
6
Galéria
Zdroj: Obec Svinná

Do internetovej súťaže na našom portáli o najsympatickejšiu dedinu v okrese Trenčín sa aktívne zapojila aj obec Svinná. Už v priebežných výsledkoch hlasovania potvrdzovala úlohu favorita, hoci napokon obsadila zaslúžené druhé miesto. Nakoniec skončila s tesným rozdielom za víťazom súťaže, ktorým sa stala obec Horné Srnie.

V závere hlasovania získala pekných 717 hlasov. Konečný výsledok prekvapil aj starostku obce Annu Sýkorovú, pre ktorú bolo konečné umiestnenie, ako sama poznamenala, príjemným prekvapením.

Vzácna história

Hoci Svinná podľa starostky nemá veľa významných pamiatok, jej história je beztak veľmi vzácna. V budúcom roku dokonca dedina oslávi 580 výročie od prvej písomnej zmienky, prezradila starostka. Na otázku, či plánujú nejaké oslavy Anna Sýkrová odpovedala, že „je to ešte síce ďaleko, ale spomienková slávnosť s hudobnou vložkou sa určite zorganizuje“. Sama starostka však považuje históriu obce spomedzi ostatných dedín trenčianskeho okresu za relatívne mladú.

Obecné kino v krčme u Gerharda Adamoviča

Medzi ďalšiu zaujímavosť obce, o ktorej sa starostka zmienila patrilo pôvodné obecné kino v krčme u Gerharda Adamoviča. Prvý film, konkrétne dráma Svetlo jeho očí, sa podľa Anny Sýkorovej premietal ešte na jeseň v roku 1937. Nemenej pozoruhodným zistením, ktoré vyplynulo z rozprávania starostky bolo aj to, že v obci sa kedysi vyrábali aj vtedajšie gulečníky.

V neobyčajnom rozprávaní o histórii obce pokračovala starosta ďalej. „V roku 1884 bol v Svinnej založený prvý dobrovoľnícky hasičský zbor, ktorý existuje dodnes,“ doplnila. Hasiči do dnešných dní pravidelne organizujú rôzne súťaže a stretnutia. Ich najvýznamnejším podujatím sú podľa Anny Sýkorovej fašiangové slávnosti masiek, ktoré majú taktiež odvekú históriu.

Príroda a osveta obce

Z okolitej prírody vyzdvihla najmä vodnú nádrž nad potôčikom Svinnica, ktorý sama považuje „za krásny kút, kde sa na hladine odráža samotný Inovec.“ Pôvodne slúžila na zavlažovanie a staršie generácie sa tam dokonca podľa starostky zvykli chodievať v teplých mesiacoch kúpať.

Medzi osvetu Svinnej patrila podľa Anny Sýkorovej aj pôvodná škola s dlhoročnou tradíciou a taktiež ochotnícke divadlo, ktoré vzniklo v dvadsiatych rokoch minulého storočia.

Kompletné výsledky hlasovania nájdete v článku: Máme víťazov! Hlas ľudu vybral najsympatickejšie obce v okolí Trenčína.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z TRENČÍNA a okolia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM