Rôzne

Súd to rozlúskol: Komu pridelil Župný dom v Trenčíne?

O vlastníctve historickej budovy Župného domu v Trenčíne rozhodoval okresný súd. Ako to dopadlo?

Ilustračný obrázok k článku Súd to rozlúskol: Komu pridelil Župný dom v Trenčíne?
Zdroj: TASR

Historická budova Župného domu v Trenčíne je majetkom mesta Trenčín. Vyplýva to z rozhodnutia Okresného súdu (OS) v Trenčíne, ktorý tento týždeň rozhodoval v spore o vlastníctvo objektu medzi Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) a mestom Trenčín.

Budovu Župného domu mesto prenajíma kraju, sídli v nej Trenčianske múzeum. Trenčiansky samosprávny kraj na základe analýzy vlastníckeho práva spochybnil vlastníctvo mesta Trenčín a tvrdí, že budovu vlastní krajská samospráva.

Vyjadrenie súdu

Ako informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus, na to, aby mohla byť prelomená zásada hodnovernosti údajov zapísaných v katastri nehnuteľností, musí byť nad akúkoľvek pochybnosť zrejmé, že zápis správny nie je.

„Dôkazné bremeno nesie ten, kto sa dovoláva nesprávnosti zápisu na liste vlastníctva, čiže v tomto prípade to bol Trenčiansky samosprávny kraj ako žalobca, ktorý bol povinný v konaní preukázať, že vlastnícke právo napriek zápisu v katastri nehnuteľností neprináleží žalovanému mestu Trenčín. Žalobca podľa názoru okresného súdu neuniesol dôkazné bremeno a nepodarilo sa mu v konaní preukázať, že by právo hospodárenia s predmetnými nehnuteľnosťami svedčalo Trenčianskemu múzeu,“ uviedol Tarabus s tým, že rozsudok nie je právoplatný.

Primátor o rozsudku

Podľa primátora Trenčína Richarda Rybníčka je rozsudok taký jasný, že odvolanie kraju zrejme nepomôže a treba rešpektovať taký právny stav, aký je. Zdôraznil, že sídlo Trenčianskeho múzea v Župnom dome zostane.

„Musíme si premyslieť, či si Župný dom necháme a nájdeme finančné prostriedky na jeho rekonštrukciu, alebo si sadneme so županom (Jaroslavom Baškom – pozn.) a ponúkneme ho kraju za cenu podľa znaleckého posudku,“ doplnil Rybníček s tým, že je presvedčený o slušnej dohode s krajskou samosprávou.

Mesto sa podľa neho napriek nesúhlasu pamiatkarov stále nevzdalo sna, že zo zadnej časti Župného domu postavia výťah na Trenčiansky hrad. V prípade, že by sa to podarilo, chceli by rekonštrukciu financovať buď z nórskych fondov, či iných externých zdrojov.

Zvážia ďalšie kroky

Ako informovalo oddelenie komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja, rozhodnutie súdu prvého stupňa zatiaľ nie je právoplatné. „Po doručení rozsudku a oboznámení sa s jeho obsahom Trenčiansky samosprávny kraj zváži ďalšie kroky,“ informuje TSK.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM