Kultúra

Trenčiansky skvost putuje do Benátok: Priadzu bude obdivovať umelecký svet

Pôvodne stála Priadza pred areálom Meriny v Trenčíne, teraz však kovová plastika Priadza bude súčasťou prestížnej výstavy v Benátkach.

Ilustračný obrázok k článku Trenčiansky skvost putuje do Benátok: Priadzu bude obdivovať umelecký svet
Zdroj: Mesto Trenčín

Kovová plastika akademického sochára Jozefa Fizela s názvom Priadza bude súčasťou jednej z najprestížnejších výstav architektúry na svete – architektonického bienále v Benátkach. Informoval o tom Alexander Topilin z občianskeho združenia Projekt Hlava 5.

Pred areálom Meriny

Pôvodne stála Priadza pred areálom Meriny v Trenčíne, v ktorom momentálne prebieha asanácia vybraných objektov. Sochu plánujú vystaviť na podujatí ECC – European Cultural Centre, ktoré prebieha počas architektonického bienále v Benátkach od 22. mája do 21. novembra tohto roka.

„Pred stavebnými zásahmi v Merine sme sa dohodli s majiteľom areálu na demontáži a uschovaní sochy. Dielo pred vystavením očistíme a sochár Igor Mosný preň vytvorí kovový podstavec,“ uviedol Topilin.

Viac správ zo Slovenska

Miesto

Sochára Jozefa Fizela na prestížnej výstave v Benátkach podporilo mesto Trenčín prostredníctvom dotácie 1 500 eur z grantového programu na aktivity v oblasti kultúry a záujmovej umeleckej činnosti. Kde v Trenčíne bude po návrate z Benátok umiestnená plastika Priadza, zatiaľ nie je známe, združenie má v pláne nájsť jej nové miesto vo verejnom priestore.

V spolupráci s mestom Trenčín sa podarilo zmapovať viac ako stovku sochárskych a výtvarných diel na území mesta a začať s postupnou revitalizáciou alebo čistením tých, ktoré ešte existujú. Príkladom je dnes už obnovené dielo Kubík autorov Antona Štubňu a Jána Blichu na Soblahovskej ulici.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM