Marek Vatraľ Správy Samospráva

Trenčín a Nové Mesto nad Váhom prepojí nová cyklotrasa: Koľko potrvá výstavba úseku?

Tretí úsek Vážskej cyklomagistrály by mal uľahčiť ekologické dochádzanie za prácou a mala by sa na ňom zvýšiť aj bezpečnosť cyklistov.

Ilustračný obrázok k článku Trenčín a Nové Mesto nad Váhom prepojí nová cyklotrasa: Koľko potrvá výstavba úseku?
Zdroj: TASR

Pred časom sme vás informovali, že Trenčianska župa pripravuje projekt novej cyklotrasy, ktorá povedie priamo z Trenčianskeho hradu cez najstaršie pútnické miesto na Slovensku – Skalku nad Váhom a mesto Nemšová, kde nadviaže na existujúci cyklochodník, ktorý vedie až takmer po hranicu s Českou republikou.

Trenčianska župa chce tento rok podľa Lenky Kukučkovej z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) začať s budovaním takmer 33 kilometrov nových cyklotrás. Podľa jej slov k už sprístupneným kilometrom by malo v tomto roku pribudnúť ďalších viac ako 21 kilometrov, ktoré tvoria v poradí tretí úsek medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom. Ako ešte ďalej uviedla, cyklotrasa uľahčí nielen ekologické dochádzanie za prácou, ale zvýšiť by sa mala aj bezpečnosť cyklistov.

„Podporiť bezpečnú a ekologickú dopravu v Trenčianskom kraji sa župa snaží aj prostredníctvom vybudovania tretieho úseku Vážskej cyklomagistrály medzi mestami Nové Mesto nad Váhom a Trenčín. Cyklotrasa v celkovej dĺžke 21,2 km sa napojí na už existujúci úsek cyklotrasy Horná Streda – Nové Mesto nad Váhom,“ vysvetlila Kukučková z TSK.

Podľa Radovana Hladkého, ktorý je poverený riadením Odboru dopravy Úradu TSK bude vybudovaná cyklistická komunikácia Nové Mesto nad Váhom a priľahlé obce s Trenčínom. Podľa jeho slov sa tým prepojí aj dochádzanie za prácou do priemyselnej zóny v Novom Meste nad Váhom i do priemyselného parku Trenčín-Záblatie.

„Cyklotrasa povedie prevažne popri Biskupickom kanáli, po obslužnej komunikácii Slovenského vodohospodárskeho podniku. Začiatok úseku bude v Novom Meste nad Váhom, ďalej trasa povedie po korune inundačnej hrádze s podjazdom pod mostom cesty II/515,“ ozrejmila Kukučková detaily cyklotrasy.

Segregovanú cyklodopravnú trasu by mala podľa Kukučkovej lemovať aj drobná cyklistická infraštruktúra a tri odpočívadlá. Predpokladaná doba výstavby tretieho úseku Vážskej cyklomagistrály je podľa Kukučkovej 13 mesiacov a investičné výdavky na jej stavbu dosiahnu výšku bezmála 4,31 mil. eur s DPH. O financie sa podľa jej slov župa uchádza v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Trenčianska župa zrealizovala v minulom roku aj štvorkilometrový úsek Vážskej cyklotrasy z Púchova do Nimnice. Pozrite si video z otvorenia.

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM