Marek Vatraľ Správy Samospráva Video

V Trenčíne vznikne nová cyklotrasa: Kam až povedie z nášho hradu?

Nová cyklotrasa prepojí nielen dve krajiny, ale aj známe kultúrne pamiatky. Čítajte viac, kade presne povedie a kedy bude dokončená.

Ilustračný obrázok k článku V Trenčíne vznikne nová cyklotrasa: Kam až povedie z nášho hradu?
Zdroj: Marek Vatraľ / Dnes24.sk

Nová cyklotrasa povedie priamo z Trenčianskeho hradu cez najstaršie pútnické miesto na Slovensku – Skalku nad Váhom a mesto Nemšová, kde nadviaže na existujúci cyklochodník, ktorý vedie až takmer po hranicu s Českou republikou. O projekte informoval referent oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Trenčianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Bobák.

Cyklotrasa tak podľa Bobáka prepojí nielen dve republiky, ale aj známe kultúrne pamiatky, kedže by mala končiť na hrade v meste Brumov – Bylnice. Spomínaný projekt tak prepojí dva významné hrady v obidvoch krajinách. Na našej strane sa z jej celkovej dĺžky viac ako 30 km bude nachádzať 24 kilometrov.

„Na území Trenčianskeho kraja budú cyklotrasu tvoriť tri základné časti. V prvej z nich bude využitá sieť existujúcich miestnych komunikácií v rámci krajského mesta, ktorá predstavuje 4 kilometre. Trasa tejto časti bude viesť od Trenčianskeho hradu až po starý železničný most. Druhá časť, ktorá je zo všetkých troch častí najdlhšia, dosiahne dĺžku až 11 kilometrov a jej výstavba bude v gescii TSK. Posledná, už existujúca časť, je dlhá približne 8 kilometrov a vedie cez kataster mesta Nemšová a obce Horné Srnie. V rámci jazdy po telese novej cyklotrasy cyklisti neobídu ani najstaršie pútnické miesto na Slovensku, popod ktoré trasa tohto projektu povedie,“ upresnil detaily cyklotrasy Bobák.

Nová medzištátna cyklotrasa vznikne podľa Bobáka v rámci projektu Na bicykli po stopách histórie, na ktorom spolupracuje Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) s mestom Brumov – Bylnice (ČR).

„Opraty na výstavbe cyklotrasy za hranicami TSK preberie moravské mesto, ktoré uvedenú trasu dobuduje až po hrad Brumov. Projekt tak prepojí jednu z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok v Trenčianskom kraji s hradom našich susedov. TSK sa spolu s moravským mestom stal v rámci projektu úspešným žiadateľom o nenávratný finančný príspevok (NFP) z eurofondov v rámci programu INTERREG V-A SK-CZ. Celková investícia zo strany TSK vrátane NFP za slovenskú časť projektu predstavuje viac ako 2,15 mil. eur. Mesto Brumov – Bylnice by svoj úsek cyklotrasy malo zhotoviť za asi 2,85 mil. eur. Celková hodnota projektu teda predstavuje viac ako 5 mil. eur. Z eurofondov bude projekt podporený sumou vo výške približne 4,3 mil. eur,“ vysvetlil financovanie projektu Bobák.

Ako ešte Bobák doplnil, podľa harmonogramu prác by výstavba 12-kilometrového úseku cyklotrasy, ktorý prepojí mestá Trenčín a Nemšová, nemala trvať dlhšie ako do februára 2020.

V Trenčianskom kraji je veľa cyklotrás. Pozrite, ako vyzeralo otvorenie Vážskej cyklotrasy v susednom okrese v našej fotogalérii a videu.

FOTO: Na Vážskej cyklotrase otvorili štvorkilometrový úsek z Púchova do Nimnice
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM