Marek Vatraľ Kultúra Správy

Trenčín opäť o niečo opeknie: Mladý festival dotvorí bohatý program, FOTO

Druhý ročník festivalu umenia a kultúry aj napriek finančným ťažkostiam láka návštevníkov na dobrý program. Na čo sa tam môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Trenčín opäť o niečo opeknie: Mladý festival dotvorí bohatý program, FOTO
2
Galéria
Foto: Matej Kukučka

Fest Art Trenčín je festival umenia a kultúry, ktorého prvý ročník sa konal v podchode na Hasičskej ulici začiatkom mája minulého roka. Výsledkom akcie bolo „17 diel od lokálnych umelcov na tému nášho mesta": V obrazoch: Maľovanie podchodu na Hasičskej, ktoré tam stále skrášľujú spomínaný priestor. Tento rok sa podujatie uskutoční podľa jedného z organizátorov Filipa Ovádeka 1. júna 2019. A to iba pár metrov od pôvodného miesta – za zastávkou na Hasičskej ulici.

Podobne ako vlani sa na podujatí znovu predstavia vybraní umelci, ktorí si pred seba postavili novú výzvu. Aký cieľ si tentokrát stanovili?

Umenie v meste

„Tento rok sa o umelecké diela na Fest Art Trenčín 2019 postarajú tri tímy. Traja umelci dostali za úlohu dať dokopy skupinu ľudí, aby vytvorili spoločné dielo na zadanú tému. Témy malieb budú vzduch, voda a oheň. Toto všetko bude realizované na čiernom pozadí a tým vznikne ucelený koncept a maľba, ktorá bude rozdelená do troch blokov, ale zároveň vytvorí jeden celok. Menovite hovorím o sebe, grafikovi Petrovi Štullerovi a tatérovi Jurajovi Holmanovi," vysvetlil vyštudovaný grafický dizajnér Filip Ovádek, ktorý momentálne pracuje v Mníchove.

Vystúpia nielen dídžeji

Mladý festival budú podľa organizátora Filipa aj tento rok sprevádzať zaujímavé kultúrne podujatia. Ako sám prezradil, v dennej kultúrnej časti programu sa predstaví osem dídžejov na čele s Jurešom z formácie Fallgrapp. Pozvanie podľa neho prijal aj trnavský producent Foolk. Priamo z nemeckého Mníchova príde ešte raper, spevák a producent Bensos.

Line up je doplnený podľa mladého umelca o miestnych dídžejov ako sú Face2bass crew, Differenda, Elyščitáta či Goblina. So svojím divadlom sa tu po minuloročnom úspechu predstaví aj Pavol Seriš. V areáli festivalu bude taktiež program pre najmenších, keďže akcia sa uskutoční presne na Deň detí. Na festivale nebudú chýbať ani workshopy, market, chillout a gastro zóna.

„Celý večer sa zakončí na afterparty na pavlači v Paddock Café na Mierovom námestí v Trenčíne, kde sa predstaví ako headliner Dj. Yanko Král z Rádia_FM a doplnia ho Bushbayer z Nemecka, Dj Ya a Goblin," dodal Filip na margo programu

Festival rozbehol verejnú zbierku

Keďže festival sa tento rok bude podľa slov organizátora Filipa konať na súkromnom pozemku a nájom, ktorý bol vyčíslený na enormne vysokú čiastku, nie je možné z grantov a príspevkov zaplatiť, Fest Art Trenčín bol nútený rozbehnúť verejnú zbierku. Každému, kto sa rozhodne prispieť čo i len malou čiastkou, sľubujú organizátori aj malý darček.

Organizátori festivalu Fest Art Trenčín zmenili lokalitu druhého ročníka
2
Galéria
Zdroj: Filip Ovádek

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z TRENČÍNA a okolia.

Umelecké diela na Hasičskej ulici dodnes zdobia interiér známeho trenčianskeho podchodu

V obrazoch: Maľovanie podchodu na Hasičskej
31
Galéria
Foto: Marek Vatraľ

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM