Filip Chudý Rôzne

Návrat žiakov do lavíc: Ako sa bude testovať na školách v Trenčianskom kraji?

Vybrané skupiny detí a mládeže môžu ísť opäť drať školské lavice. Stredné školy v Trenčianskom kraji si možnosť testovania zabezpečovali v predstihu.

Ilustračný obrázok k článku Návrat žiakov do lavíc: Ako sa bude testovať na školách v Trenčianskom kraji?
Zdroj: TASR/AP

Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy (MŠ), špeciálne školy a prvý stupeň základných škôl (ZŠ). Do škôl sa od tohto dátumu budú môcť vrátiť aj žiaci končiacich ročníkov stredných škôl (SŠ). Otvorené budú tiež základné umelecké školy na individuálnu výučbu, stredné zdravotnícke školy a ich internáty. Informoval o tom v stredu počas tlačovej konferencie minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

Testovanie

Testovanie mladších žiakov nebude povinné, avšak otestovaný musí byť jeden z ich rodičov a učitelia. Stredoškoláci sa pri návrate do školských lavíc budú rovnako musieť preukázať negatívnym testom, platí to aj pre personál SŠ.

Podľa Gröhlinga nebude podmienkou, aby k pretestovaniu rodičov došlo ešte pred pondelkovým otvorením škôl, lehota sa môže predĺžiť podľa možností samotných zriaďovateľov a škôl, minister o tom bude ešte hovoriť aj so samosprávnymi združeniami.

Školy

Na návrat detí do škôl sa už v predstihu začal pripravovať Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), ktorý je zriaďovateľom SŠ s výnimkou súkromných. Tri stredné zdravotnícke školy a jedna obchodná akadémia v kraji budú môcť robiť školské testovanie na nový koronavírus. Zmenou a doplnkom zriaďovateľských listín o tom rozhodli poslanci Zastupiteľstva TSK.

Ako informoval predseda TSK Jaroslav Baška, testovať žiakov budú môcť v zdravotníckych školách v Trenčíne, Považskej Bystrici, Prievidzi a v Obchodnej akadémii v Prievidzi.

Odberné miesta

„Mobilné odberové miesta (MOM) zriadené pri stredných zdravotníckych školách, ako aj pri OA v Prievidzi boli vytvorené v súlade s manuálom ministerstva školstva ,Návrat do škôl 2021ʻ za účelom zabezpečenia antigénového testovania žiakov a ich zákonných zástupcov a zamestnancov škôl. Ich činnosť bude spustená až pred nástupom žiakov do škôl,“ ozrejmil Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

„Tieto MOM budú pred nástupom žiakov do škôl zabezpečovať antigénové testovanie vlastných žiakov a ich zákonných zástupcov a zamestnancov škôl, ale aj žiakov a zákonných zástupcov a zamestnancov ďalších stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK,“ ozrejmil Plánek.

Ak MOM pri župných stredných školách budú mať podľa jeho slov voľné kapacity, na základe zmluvy so školou spadajúcou pod iného zriaďovateľa môžu otestovať aj jej žiakov. „V zmluve sa dohodnú presné podmienky. Objednávateľ cez formulár MŠVVaŠ SR objedná potrebný počet testov, tie následne odovzdá mobilnému odberovému miestu. Po testovaní mu mobilné odberové miesto vyfakturuje 5 eur za každého otestovaného. Týka sa to iba testovania študentov, zamestnancov a zákonných zástupcov žiakov škôl pred nástupom do škôl a školských zariadení,“ dodal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM