Správy Samospráva

V Trenčíne a okolí sa začne rozsiahly dopravný prieskum: Čo bude jeho cieľom?

Rozsiahly dopravný prieskum v Trenčíne bude skúmať Centrum dopravného výskumu v Brne. Čítajte viac ako to bude prebiehať.

Ilustračný obrázok k článku V Trenčíne a okolí sa začne rozsiahly dopravný prieskum: Čo bude jeho cieľom?
Zdroj: TASR

Nočný prieskum parkovania v Trenčíne v noci zo stredy (15. 5.) na štvrtok (16. 5.) odštartuje rozsiahly prieskum dopravy na území mesta. Prieskum bude v réžii Centra dopravného výskumu (CDV) v Brne a jeho cieľom je vypracovanie Plánu udržateľnej mobility (PUM).

„Pripravujeme niekoľko prieskumov dopravy. Našich pracovníkov uvidia Trenčania pri cestách merať intenzitu dopravy, pri prieskume parkovania či pri sčitovaní pasažierov v hromadnej doprave. Približne každú štyridsiatu domácnosť oslovia naši opytovatelia s prosbou o vyplnenie dotazníka zamareného na dopravné správanie obyvateľstva,“ uviedol Michal Bajgart z CDV.

Prieskumy budú robiť na území samotného Trenčína i na území obcí, s ktorými má silné dopravné väzby. Pôjde o Adamovské Kochanovce, Dolnú Súču, Drietomu, Hornú Súču, Hrabovku, Chocholnú-Velčice, Ivanovce, Kostolnú-Záriečie, Krivosúd-Bodovku, Melčice-Lieskové, Mníchovu Lehotu, Opatovce, Selec, Skalku nad Váhom, Soblahov, Štvrtok, Trenčiansku Teplú, Trenčianskú Turnú, Trenčianske Stankovce, Trenčianske Teplice, Veľké Bierovce a Zamarovce.

Prieskum dopravného správania v Trenčianskom okrese

Prvým typom prieskumu v rámci PUM bude prieskum dopravného správania. Na celom sledovanom území bude náhodne vybratých 900 domácností. Ich členov sa budú anonymne pýtať na cesty, ktoré podnikli v jednom vopred stanovenom dni. Podľa organizátora prieskumu Petra Kouřila s prosbou o vyplnenie tzv. cestovných denníkov budú navštevovať vybrané domácnosti v máji, júni, a tiež na jeseň v septembri a októbri vyškolení opytovatelia z profesionálnej agentúry. Informácie z týchto denníkov budú mať podľa neho zásadný význam pre ďalší proces plánovania.

„Dozvieme sa z nich, za akými aktivitami ľudia cestujú, aké k tomu využívajú dopravné prostriedky, koľko času im zaberie cestovanie, a na aké vzdialenosti cestujú. Iba takto môžeme dopravu plánovať tak, aby zodpovedala skutočným potrebám obyvateľov,“ priblížil Kouřil.

Dopravný prieskum budú monitorovať kamery

Na prieskum nočného parkovania nadviaže vo štvrtok od 6.00 h do 18.00 h tzv. smerový prieskum. Na 67 miestach budú umiestnené kamery sledujúce pohyb vozidiel. Cieľom je určiť podiel tranzitnej dopravy a podiel dopravy vo vnútri územia. „Aj keď sú kamery schopné sledovať jednotlivé vozidlá, určovať približnú trasu ich pohybu a napríklad dokonca rozlišovať medzi osobným a nákladným vozidlom, získané informácie sú dokonale anonymizované,“ doplnil organizátor smerového prieskumu Petr Neuwirth.

Na rozdiel od prieskumu smerového a parkovania v noci, ktoré sa uskutočnia počas 24 hodín, prieskum s automatickými počítadlami dopravy bude trvať štyri týždne – od polovice mája do polovice júna. Na meranie už nebudú použité kamery, ale radary, ktoré budú na desiatich vybraných miestach v Trenčíne počítať prechádzajúce vozidlá. Cieľom tohto prieskumu je získať dlhodobé dáta o zmenách v intenzite dopravy počas celého dňa, a to aj s ohľadom na dni v týždni.

Prieskum mestskej hromadnej dopravy

Posledným typom prieskumu je vozidlový prieskum mestskej hromadnej dopravy. Jeho cieľom bude zistiť, koľko ľudí cestuje jednotlivými spojmi. V bežný májový pracovný deň bude v každom spoji človek, ktorý bude do formulára zaznamenávať počet nastupujúcich a vystupujúcich na jednotlivých zastávkach.

„Prieskumy nijako nenarušia bežný chod mesta. Získané informácie poslúžia k úžitku nás všetkých, pre zlepšenie dopravy a kvality života v našom meste,“ ubezpečuje vedúci útvaru mobility mesta Trenčín Róbert Hartmann.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Niečo pre nadšencov motorizmu

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM