Veľkonočná oblievačka sa blíži
S Veľkou nocou k nám neprichádzajú nielen prázdniny a zábava, ale predovšetkým si pripomíname jeden z najvýznamnejších kresťanských sviatkov, ktorý každoročne pripadá na mesiac marec alebo apríl.
Z kresťanského hľadiska sa na Veľkú noc oslavuje zmŕtvychvstanie Ježiša Krista po jeho smrti na kríži. Typické veľkonočné motívy sú : baránok, kríž, vajíčko ä, zajačik, korbáč a iné.
Veľkú noc však neoslavujú iba kresťania. Na Veľkonočný pondelok je na** Slovensku **typickou tradíciou polievanie žien, dievčat a vyšibanie ich korbáčom, aby boli po celý rok zdravé. Muži za odmenu dostanú rôzne dobroty – koláčiky , údené mäso so šalátom a iné. Chlapci sa viac ako občerstveniu potešia čokoládovým zajačikom, krasliciam a v neposlednom rade nejakým drobným, ktoré dostanú od starých mám, tiet a kamarátok.
V USA sa oslavuje Veľká noc úplne iným spôsobom. Rodičia poschovávajú po záhradách a po dome sladkosti pre svoje ratolesti, ktoré ich v nedeľu ráno hľadajú.
**Ako oslavujú veľkonočné sviatky ľudia na Slovensku ? Dodržujú nejaké tradície? **
„Veľkonočné sviatky trávim v kruhu rodiny, väčšinou doma. Nechýba veľkonočná výzdoba, tradičné veľkonočné jedlá, zdobenie kraslíc,“ povedala 17-ročná Mirka.
Tomáš trávi Veľkú noc podobne : „Šibačka a oblievačka musia byť. Beriem to ako tradíciu, ktorú každoročne dodržiavam.“
Nie každý trávi Veľkú noc doma.** Saša** chodí na niekoľko dní spolu s partiou kamarátov na rodičovskú chatu, kde všetky dievčatá vyoblievané studenou vodou, navoňané „kolínskou“ a vyšibané ručne robenými korbáčmi.
Katarína z Dubnice sa s nami podelila s receptom na veľkonočnú babu , ktorá počas Veľkonočného pondelka nesmie chýbať na ich stole.
„Veľkonočnú babu zvládne pripraviť aj začiatočník. Nie je tam nič zložité. Potrebujeme 10 vajíčok, ? kg údeného mäsa , 2–3 klobásy , 15–20 dg oravskej slaniny , 5 rožkov a na dochutenie mleté korenie a vegetu – asi tak 2 čajové lyžičky. Postup je veľmi jednoduchý. Päť rožkov zalejeme teplou vodou, aby sa nám pekne rozmočili. Údené mäso , klobásy a slaninku nakrájame. Z rozmočených rožkov vytlačíme vodu a potom ich zmiešame s tým mäsom, slaninou a klobásami. Vajíčka rozšľaháme, pridáme vegetu a korenie – vlejeme do pripravenej zmesi. Premiešame, vylejeme na pekáč a pečieme asi trištvrte hodiny,“ uzavrela Katarína.
Ak skúsite pripraviť veľkonočnú babu práve podľa Katkinho receptu, budeme radi, ak nám napíšete, ako chutila oblievačom aj vám. Poprípade sa s nami môžete podeliť tak ako Katka či už s tradičnými receptami, zážitkami alebo zvyklosťami.
Za redakciu portálu by sme chceli všetkým čitateľom popriať krásne veľkonočné sviatky, veľa pohody, príjemných chvíľ strávených v kruhu rodiny a známych, veľa vody a šibačov.
Lucia Sluková, Lenka Meravá, red.