Kultúra

Vytvorené na Slovensku: Modrotlač u Bazovského 2018 v Trenčíne

Cieľom projektu je prepojiť umenie, dizajn, ľudovú tradíciu a priblížiť ich čo najviac verejnosti. Finálna vernisáž celého projektu sa už čoskoro uskutoční v GMAB Trenčín.

Ilustračný obrázok k článku Vytvorené na Slovensku: Modrotlač u Bazovského 2018 v Trenčíne
Zdroj: Vytvorené na Slovensku / FB

Autorkou projekt vytvorené na Slovensku je výtvarníčka Nina Augustínová, ktorá v súčasnosti spolupracuje a projekt ďalej rozvíja s teoretičkou Ninou Vidovencovou. Impulzom založenia vytvorené na Slovensku v roku 2015, bol nedostatok vkusných suvenírov, ktoré boli dostupné na trhu a reprezentujúce regióny Slovenska.

Cieľom projektu je prepojiť umenie, dizajn, ľudovú tradíciu a priblížiť ich čo najviac verejnosti, skrz atraktívne a originálne dielne ako aj suveníry, pričom každý jeden z nich je výtvarne hodnotný a charakteristický pre daný región Slovenska. Prvý ročník sa odohrával v Čičmanoch v spolupráci s centrom Ľudovo umelecké Čičmany (2015) a druhý ročník v Ružomberku v spolupráci so SNG – Galéria Ľudovíta Fullu (2016). Každý rok sa celý projekt skladá z viacerých častí, ktoré na seba nadväzujú a vzájomne sa dopĺňajú – rezidencia umelcov, odborné prednášky, dielne pre verejnosť, výstava a katalóg.

Modrotlač u Bazovského 2018

V roku 2018 sa projekt vytvorené na Slovensku uskutočnil v spolupráci s Galériou M.A. Bazovského v Trenčíne a odborníkom na modrotlač, Petrom Trnkom. Spojením tém, tvorby Bazovského a tradičnej technológie Modrotlač, vznikla edícia vytvorené na Slovensku _Modrotlač u Bazovského 2018. Obe témy, Bazovský ako aj Modrotlač nesú charakteristické prvky pre Slovenskú ľudovú kultúru a vychádzajú z obdobia 20. storočia.

Ambíciou sochárky Niny Augustínovej bolo vytvoriť hravú edíciu z Bazovského obrazov, ako aj v experimentálnejší prístup v zobrazovaní tradičných motívov, charakteristických pre ľudovú kultúru a umenie. Za inšpiračný zdroj si zvolila Bazovského ľudový prejav a symboliku v jeho obrazoch.

Tieto inšpirácie ozvláštnila vlastným rukopisom do média grafík, ktoré následne Peter Trnka spracoval a vyrezal do drevených razníc určených na modrotlač. Vznikla tak autorská spolupráca, séria obrazov, razníc s názvami: Ďuri Jánošík, Na dzedzine, Poď domov, Postav dom – zasaď strom a dielo To tá Heľpanka.

Trnka, ako piatym pokračovateľom rodinnej tradície vo výrobe modrotlače na Slovensku tvoril pre tento ročník dôležitú súčasť v rámci celého projektu VNS. Hlavnou časťou bola spolupráca s Augustínovou pri výrobe nových návrhov a motívov určené pre raznice. Druhou časťou bola dôkladná príprava tvorivej dielne s využitím spomínanej technológie modrotlače: vytvorené na Slovensku – Čaro modrého sveta.

Dielňa bola určená pre širokú verejnosť a bola vedená oboma autormi. Návštevníci dielne si hravo dotvárali vopred pripravené “polotovary” ručne ušité bavlnené šatky od VNS pripravené pre modrotlač. Tradičnou technológiou a novými raznicami vznikali originál suveníry priamo z regiónu, vytvorené na Slovensku.

Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne, ktorá disponuje zbierkou obrazov Bazovského, poskytla zázemie a inšpiračné miesto nielen pre samotných autorov, ale aj pre prizvaných rezidentov k projektu VNS. Rezidenti tvorili neoddeliteľnú súčasť projektu, jednu z ťažiskových rovín vytvorené na Slovensku.

Finálna vernisáž

Finálna vernisáž k celému projektu vytvorené na Slovensku – u Bazovského 2018 sa uskutoční 29.11. 2018 o 17:00 v Galérií M. A. Bazovského v Trenčíne. Mapuje celý priebeh od samotných príprav a návrhov pre dielne Čaro modrého sveta od autorov až po jednotlivé umelecké návrhy od prizvaných rezidentov.

Na výstave prezentuje diela od Niny Augustínovej a Petra Trnku, Mareka Cinu, Kundy Crew, Evy Činčalovej, Marie Duclos, Jany Potiron Novákovej a Evy Tkáčikovej. Výsledné diela sú vytvorené na základe inšpirácií, ktoré umelci načerpali počas rezidencie v Trenčíne. V priebehu 4 dní sa oboznámili s témou projektu, tvorbou M. A. Bazovského, ale aj s celou technológiou a históriou modrotlače. Súčasťou výstavy je hodnotný katalóg plný textov od autorov, účastníkov projektu a prezentujúcich.

Zdroj: GMAB

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM