Marek Vatraľ Rôzne

Známa pamiatka pri farských schodoch: Socha získala po obnovení dôstojný výraz

Sochu sv. Jána Nepomuckého na Farskej ulici po viac ako pol roku mesto zrekonštruovalo. S akými problémami sa musel popasovať reštaurátor?

Ilustračný obrázok k článku Známa pamiatka pri farských schodoch: Socha získala po obnovení dôstojný výraz
Foto: Marek Vatraľ

Socha sv. Jána Nepomuckého, ktorá sa nachádza pred farskými schodmi je kompletne zrekonštruovaná. Informuje o tom oficiálna web stránka Mesta Trenčín. Obnova trvala podľa informácií mesta vyše pol roka s krátkou prestávkou v zime.

Rekonštrukčné práce sa uskutočnili priamo na mieste, to jest na Farskej ulici s dôrazom na zachovanie hmoty a výrazu pamiatky. Reštaurátor J. Krajčo, ktorý má z vynovenej sochy radosť sa však musel počas prác konfrontovať s veľkým úbytkom hmoty.

„Zvetraním zmizli približne dva centimetre z povrchu sochy, nielen tvár Jána Nepomuckého, ale aj prsty, tvár anjelika, ruky anjelika, mnohé veci sa museli dotvoriť. A mnohé zostali tak, ako sú. Socha sa prezentuje v takom výraze, že je jasné, že má zhruba necelých 300 rokov,“ zdôvodnil J. Krajčo.

„Je to veľmi pekná socha, dotvára vizuálne pohľad na koniec uličky, v spojení s Farským kostolom dostala veľmi dôstojný ráz a myslím, že mesto tým získalo jednu veľmi peknú kultúrnu pamiatku, " doplnil v súvislosti s rekonštrukciou reštaurátor.

Na obnovu sochy sv. Jána Nepomuckého na Farskej ulici získalo Mesto Trenčín podľa oficiálnych informácií mesta v minulom roku finančný dar od Nadácie SPP (Slovenský plynárenský priemysel) vo výške 10 tisíc eur. Socha je v súčasnosti nasvietená a jej okolie upravili poďľa mesta pracovníci Mestského hospodárstva a správy lesov.

Socha je výtvarným objektom v pamiatkovo chránenom území Mestskej pamiatkovej rezervácie Trenčín. Krajský pamiatkový úrad podal podnet na jej vyhlásenie za nehnuteľnú národnú kultúrnu pamiatku.

Podľa autora publikácie Trenčín obrázkový sprievodca Martina Slobodu stala socha sv. Jána Nepomuckého pôvodne pred farskými schodmi spolu so sochou sv. Floriána na hlavnom námestí. Sochu sv. Jána Nepomuckého z roku 1732 na koniec Farskej ulice ku známym historickým farským schodom podľa autora premiestnili až v 50. rokoch minulého storočia. Socha spomínaného sv. Floriána bola podľa neho zničená.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM