Marek Vatraľ Rôzne

Začínajú práce pred rekonštrukciou Južného opevnenia: Kde treba zvýšiť opatrnosť?

Trenčiansky samosprávny kraj začne v dohľadnej dobe s obnovou Južného opevnenia na Trenčianskom hrade. Pozrite, kde by ste mali rešpektovať dopravné značenia.

Ilustračný obrázok k článku Začínajú práce pred rekonštrukciou Južného opevnenia: Kde treba zvýšiť opatrnosť?
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

V priebehu budúceho týždňa sa začne budovať dočasná prístupová cesta k Južnému opevneniu Trenčianskeho hradu cez lesopark Brezina. Účelom cesty má byť to, aby sa k opevneniu mohli dostať ťažké vozidlá. Požiadavka na takýto prístup bola schválená v súčinnosti s Krajským pamiatkovým úradom v Trenčíne, aby sa predišlo poškodeniam prípadných archeologických nálezov, ktoré sa môžu pod terajšou cestou nachádzať. Informoval o tom Trenčiansky samosprávny kraj a mesto Trenčín na svojich oficiálnych webových stránkach.

Trenčianska župa tak sprístupní návštevníkom Trenčiansky hrad aj z pozície Južného opevnenia. Ide o spoločný projekt mesta Trenčín a moravského mesta Bučovice. Podľa informácií TSK a mesta Trenčín sa návštevníci dočkajú vyššieho komfortu.

Výsledkom stavebných prác bude ďalšia samostatná pokladňa, nový vstup na hrad a novootvorený prehliadkový okruh. To bude znamenať, že by sa mali sprístupniť aj také priestory hradu, ktoré boli doteraz pre turistov neprístupné.

Celkový rozpočet projektu s príznačným názvom TreBuCHET – Trenčín, Bučovice, Chránime európske tradície predstavuje podľa oficiálnej webovej stránky TSK rozpočet 3 milióny eur.

Pohyb vozidiel smerujúcich na stavbu tak bude smerovaný po Kukučínovej ulici smerom k hotelu na Brezine, odkiaľ budú pokračovať po jestvujúcej ceste smerom k pamätníku, okolo Tarzánie. Dočasná prístupová cesta bude začínať v blízkosti pamätníka, pokračovať bude smerom k Čerešňovému sadu až po Južné opevnenie hradu.

Práve v tomto úseku sa v utorok 10. júla 2018 začalo s výrubmi stromov, ktoré povolil Okresný úrad v Trenčíne. Následne sa začne s budovaním spomínanej dočasnej prístupovej cesty. TSK spolu s mestom Trenčín preto prosí návštevníkov Breziny, aby rešpektovali dopravné značenie a skutočnosť, že predmetná cesta bude oficiálnym staveniskom. Z bezpečnostného hľadiska je dôležité vyhnúť sa, respektíve byť ostražitý na tejto trase v čase, kedy bude povolený vjazd vozidlám stavby, teda denne od 7.00 h – 18.00 h aj počas víkendov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM