Filip Chudý Rôzne

Aj v Trenčíne platia nové opatrenia: PREHĽAD obchodov a služieb i pre nezaočkovaných

Od stredy 19. januára platia na Slovensku nové pravidlá. Jednou z noviniek je aj rozšírenie zoznamu obchodov, ktoré môžu byť otvorené v režime základ.

Ilustračný obrázok k článku Aj v Trenčíne platia nové opatrenia: PREHĽAD obchodov a služieb i pre nezaočkovaných
4
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Na Slovensku platia od stredy 19. januára nové pandemické opatrenia v súvislosti s variantom omikron. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zverejnil v pondelok (17. 1.) nové vyhlášky, ktoré prinášajú viacero zmien.

Povinnosť nosiť respirátor platí po novom nielen v interiéri, ale aj v exteriéri, a to ak ste vonku a ste vzdialení od cudzích osôb menej ako dva metre. Ak ste účastní na hromadnom podujatí, a to aj v prípade, ak ste od cudzích ľudí vzdialení viac ako dva metre.

Prehľad zmien

Od 19. januára sa zavádza nový režim OP+, ktorý bude podmienkou vstupu do vybraných prevádzok (napríklad fitnes, wellness, akvaparky, kúpele a kúpeľné liečebne bez zdravotnej indikácie a krátkodobé ubytovacie služby – hotelové, turistické a podobné).

Pre vysokorizikové podujatia, ako sú napríklad oslavy, večierky, svadby, kary, diskotéky v prevádzkach a podobne, platí od 19. januára režim OP+. Pre ostatné typy hromadných podujatí režim OP+ neplatí.

Plošne sa otvárajú prevádzky kúpalísk, wellness a akvaparkov (len pre režim OP+).

Fitnescentrá prechádzajú do režimu OP+, zvyšuje sa maximálna kapacita na 50 osôb (alebo jedna osoba na 15 štvorcových metrov).

Povolená je prevádzka detských kútikov (v režime OP). Ruší sa povinnosť len individuálnych prehliadok v múzeách a galériách.

Ubytovanie pre lyžiarske, snoubordové výcviky pre deti do 18 rokov v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu je možné v režime OTP.

Testovanie zamestnancov

Povinné testovanie nezaočkovaných zamestnancov zostáva minimálne do konca januára 2022 jedenkrát do týždňa, testovať sa nebudú musieť zamestnanci s kontraindikáciou očkovania.

Pôvodne avizované skrátenie lehoty po prekonaní covidu zo 180 na 90 dní sa po dohode s ministerstvom zdravotníctva a konzíliom odborníkov odkladá.

V režime OP a OTP tak naďalej budú osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami.

Obchody aj pre nezaočkovaných

Jednou z noviniek je rozšírenie zoznamu tzv. esenciálnych obchodov, teda prevádzok, ktoré môžu mať otvorené v režime základ. Dostanú sa do nich všetci bez ohľadu na očkovanie, testovanie či prekonanie ochorenia. Vyplýva to z aktualizovanej vyhlášky k činnosti prevádzok.

Nezaočkovaní si nakúpia v predajniach odevov, obuvi, kancelárskych a školských potrieb, potrieb pre bábätká a deti, v galantérii, textile a železiarstve. Kúpia si aj stavebniny, inštalačný a elektroinštalačný materiál a farby-laky.

Predajne s elektronikou, športovými potrebami či nábytkom ostávajú naďalej v režime OP. Nezaočkovaní si v nich teda stále nenakúpia.

Celý zoznam esenciálnych obchodov a prevádzok v režime základ nájdete na druhej strane.

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM