Krimi Správy

KR PZ: Aktivisti Greenpeace, ktorí vyliezli na ťažobnú vežu, nespáchali trestný čin

Dvanásti aktivisti, ktorí vlani vyliezli na ťažobnú vežu nováckej bane podľa rozhodnutia Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne nespáchali trestný čin .

Ilustračný obrázok k článku KR PZ: Aktivisti Greenpeace, ktorí vyliezli na ťažobnú vežu, nespáchali trestný čin
Zdroj: Vlado Benko jr/Greenpeace

Aktivisti a aktivistky, ktorí vlani vyliezli na ťažobnú vežu nováckej bane, nespáchali trestný čin všeobecného ohrozenia. Rozhodlo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Trenčíne a prípad postúpilo Obvodnému banskému úradu v Prievidzi. Ten by ho mal ďalej posudzovať v priestupkovom konaní. TASR to v piatok potvrdil trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička.

Organizácia Greenpeace Slovensko v piatok ďalej informovala, že z uznesenia policajného vyšetrovateľa vyplýva, že skutok, pre ktorý sa viedlo trestné stíhanie, najmä vzhľadom na spôsob jeho vykonania, následky a okolnosti, za ktorých bol spáchaný, nie je zločinom všeobecného ohrozenia. Nedošlo totiž podľa neho k naplneniu všetkých znakov objektívnej stránky skutkovej podstaty trestného činu a konanie osôb možno klasifikovať ako priestupok.

„Rozhodnutie vyšetrovateľa potvrdilo to, čo sme vysvetľovali od začiatku. Aktivisti a aktivistky Greenpeace nespáchali žiadny trestný čin, a teda neohrozili nikoho zdravie, život ani majetok. V súčasnosti čelíme závažnej situácii klimatickej zmeny a tento počin aktivistov a aktivistiek bol aktom odvahy a nie zločinu. Aktivizmus nesmie byť trestaný,“ uviedla riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková.

Dvanásti aktivisti a aktivistky zo Slovenska, Českej republiky, Fínska, Nemecka a Belgicka vyvesili vlani 28. novembra na ťažobnú vežu uhoľnej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza transparent s odkazom Skončite dobu uhoľnú. Protestovali tak proti ťažbe uhlia. Za svoj skutok boli najskôr stíhaní väzobne, na príkaz generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára sa po niekoľkých dňoch dostali na slobodu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z TRENČÍNA a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM