Rôzne

Cementáreň v Hornom Srní investovala milióny: V čom je naj v strednej Európe?

Po rekonštrukcii výmenníka tepla je výroba cementu v Hornom Srní ekologickejšia.

Ilustračný obrázok k článku Cementáreň v Hornom Srní investovala milióny: V čom je naj v strednej Európe?
Zdroj: Cementáreň Cemmac

Spoločnosť Cemmac v obci Horné Srnie v Trenčianskom okrese zrekonštruovala za 4,2 milióna eur výmenník tepla. Najmenšia slovenská cementáreň sa tak stala „najzelenšou“ v strednej Európe.

Ako informoval generálny riaditeľ spoločnosti Martin Kebísek, rekonštrukcia výmenníka tepla trvala takmer 18 mesiacov a okrem modernizácie výrobného procesu a úspory energie priniesla aj podstatné zníženie vplyvov výroby cementu na životné prostredie. Ekologickejšia prevádzka v novom výmenníku znamená zníženie objemu emisií oxidu uhoľnatého o 50 %.

„Ekologizácia u energeticky náročných výrobcov ako my musí prebiehať nielen na strane výroby, ale aj na strane výsledného produktu. Inovatívnymi cementmi je možné znížiť emisie až o viac ako 60 % oproti čistému portlandskému cementu. Zároveň sú inovatívne cementy základom cirkulárnej ekonomiky, ktorá vo výrobe cementu funguje už roky,“ doplnil Kebísek.

Za posledných desať rokov podľa neho investovali v cementárni takmer 3,5 milióna eur na zníženie environmentálnej záťaže výroby. „Spotreba fosílnych palív, najmä uhlia, je vďaka alternatívnym palivám od roku 2009 nižšia takmer o 50 %. Viac ako 15 % celkových investícií našej spoločnosti za posledných 10 rokov smerovalo do ochrany životného prostredia a zlepšenia podmienok pre ľudí žijúcich v okolí cementárne,“ uzavrel Kebísek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM