Filip Chudý Rôzne

Úkryty civilnej ochrany v okrese Trenčín: Akú majú kapacitu?

V prípade mimoriadnej udalosti slúžia na ukrytie obyvateľstva ochranné stavby. Takýto je stav v Trenčianskom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Úkryty civilnej ochrany v okrese Trenčín: Akú majú kapacitu?
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Za ochranné stavby sa považujú ochranné a úkrytové priestory všetkých kategórií a typov a chránené pracoviská, ktoré slúžia civilnej ochrane. Pojem „bunker“ prináleží obrannej stavbe – civilná ochrana používa termín „úkryt“ v spojitosti so zariadením civilnej ochrany. Vysvetlila Júlia Andrejčíková z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

Úkryty

Na Slovensku sa nachádza približne 1500 odolných a plynotesných úkrytov, z toho približne jedna štvrtina sa nachádza v Bratislave a zvyšok je relatívne rovnomerne rozmiestnených po mestách na celom Slovensku. „Tieto úkryty majú súhrnnú kapacitu okolo 250-tisíc ukrytých,“ ozrejmil rezort vnútra.

Na jednoduché úkryty budované svojpomocne (JÚBS) sa vyberajú vhodné podzemné alebo nadzemné priestory stavieb vybudované v stave bezpečnosti, ktoré po vykonaní svojpomocných špecifických úprav musia zabezpečovať čiastočnú ochranu pred účinkami mimoriadnych udalostí a použitých zbraní v čase vojny a vojnového stavu.

Kapacity v okrese

V okrese Trenčín je 49 odolných úkrytov s kapacitou 12 379 osôb.

Ako ďalej uviedlo ministerstvo vnútra, v okrese je tiež 38 plynotesných úkrytov s kapacitou 3 935 osôb a 9 046 JÚBS s kapacitou 204 265 osôb. Prezradila Andrejčíková.

Čím sú ochranné stavby vybavené a čo sú povinní si ľudia do úkrytov zobrať so sebou? Čítajte na ďalšej strane.

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM