Webnoviny - Rôzne

Ceny nehnuteľností môžu zaznamenať výkyvy oboma smermi

Aj na začiatku tohto roka dominoval na slovenskom trhu s bývaním zákazník.

Na rozhýbanie trhu budú pritom musieť podľa Mikuláša Cára z Národnej banky Slovenska (NBS) developeri nielen viac rešpektovať potreby klientov, ale zároveň budú musieť prejaviť ochotu dohodnúť sa na zaujímavej cene pre klienta.

Mierne pozitívne vyhliadky makroekonomického vývoja zrejme nebudú v najbližších štvrťrokoch evokovať výraznejšiu konečnú spotrebu domácností a dopyt po bývaní, predovšetkým v dôsledku očakávaných inflačných vplyvov cien potravín a ďalších základných komodít. „Aj táto skutočnosť pravdepodobne prispeje len k postupnej, miernej aktivizácii sa slovenského trhu s bývaním s tým, že priemerné ceny nehnuteľností na bývanie ešte môžu zaznamenať mierne výkyvy oboma smermi,“ uvádza Mikuláš Cár v aktuálnom vydaní odborného bankového časopisu Biatec. Vývoj trhu s bývaním by mal byť pritom rozdielny tak medzi regiónmi, ako aj v rámci jednotlivých regiónov.

Ceny nehnuteľností na bývanie v prvom štvrťroku tohto roka medziročne poklesli v priemere o 2,5 % a v medzikvartálnom porovnaní sa znížili o 0,47 %. Priemerná cena metra štvorcového domov a bytov tak dosiahla v prvom štvrťroku na Slovensku 1 264 eur. Aktuálne priemerné ceny domov a bytov podľa centrálnej banky korešpondujú zhruba s ich priemernými cenami v treťom štvrťroku 2007 a regionálne sú stále výrazne diferencované. Na trhu podľa Mikuláša Cára pretrváva relatívne nižší záujem o väčšie byty a luxusné vily, čo sa prejavuje aj vo výraznejšom znižovaní ich cien. „Obchodované sú skôr menšie byty, a preto ich ceny sa takmer neznižujú,“ dodáva Cár.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM