Kultúra

Divadelný festival Sám na javisku 2018: Týždňový PROGRAM deň po dni

24. ročník festivalu opäť ponúkne dramaturgický koncept jedného herca z krajín Strednej Európy a Balkánu. Čo tam môžeme tento rok vidieť?

Ilustračný obrázok k článku Divadelný festival Sám na javisku 2018: Týždňový PROGRAM deň po dni
Zdroj: TASR

Stanislav Majer (CZ): Herec a stolár majer hovorí o stave svojej domoviny

Nedeľa 9. septembra o 18:00 hod., Kino Hviezda

Čo je Česko? Kde Česko začína a kde končí? Kto chce v Česku žiť? Kto tam žije, a prečo? Kto alebo čo nesie vinu za súčasnú nechuť Majera a jemu podobných k Česku? Nesie vinu za nechuť súčasný český prezident?

Zábranského divadelný debut bol napísaný na objednávku Studia Hrdinů, konkrétne režisérky Polívkovej a okrem témy „domovina“ sa zaoberá životným osudom herca a stolára Stanislava Majera a tiež príbehom Studia Hrdinů a s ním spojených tvorcov.

Stanislav Majer získal za túto inscenáciu Cenu divadelnej kritiky za Mužský herecký výkon roku 2016 a umiestnil sa na prvom mieste v diváckej ankete portálu i-divadlo.cz v kategórii Mužský herecký výkon roku 2016.

Kamil Bystrický (SK): Višegrád –1

Pondelok 10. septembra o 19:00 hod., Klub Lúč

„Obrátil jsem se k Visegrádu, a obrátil jsem se k němu čelem, velmi hrdě vztyčeným čelem. Co jsme, k čemu jsme, a jaká je role té které visegrádské země? A konečně – jaká je role Slovenska ve Visegrádu a v Evropě? Moje základní idea přitom byla taková, že Visegrád je v rámci Evropy jakási „zvláštní třída“. Se zvláštní třídou si docela automaticky spojujeme šikanu či útěky. A právě tak jsem pojednal svůj hrdě vztyčený průchod našimi méněcennými zeměmi… Je to text politický, praktický, útočný, extrovertní.“

Anđelija Rondović, (MNE): Nastasja Filipovna

Utorok 11. septembra o 19:00 hod., Klub Lúč

Dostojevského román „IDIOT“ bol adaptovaný pre postavu Nastasy, ktorú herečka spracovala v rámci magisterského štúdia s podporou Národného divadla. Toto je pohľad na udalosti očami konkrétnej ženy, jednej z najpamätnejších rolí ruskej a svetovej literatúry. Zachoval sa zvláštny výraz veľkého spisovateľa, jeho doslovná virtuozita, dramatická plodnosť Nastasie. Myšlienkou hry je, že ani samotná smrť nemôže zabíjať živých hrdinov, ktorí rešpektujú spravodlivosť a pomstu viac ako svoju vlastnú existenciu a zachraňujú nekompromisnú individualitu.

Gérald Dumont, (FR): List pre bojovníkov proti islamofóbii, ktorí len nahrávajú rasistom

Streda 12. septembra o 19:00 hod., Klub Lúč

Text dokončený 5. januára 2015, dva dni pred teroristickým útokom na Charlie Hebdo, v ktorom Charb stratil svoj život.

„Nech sa páči. Budeme o tom hovoriť, okrem iného. Toto nie je pocta Charbovi. Len aktualizácia, ktorá sa mi zdala dôležitá. Nevyhnutná. Posilňujúca injekcia. Ako predzvesť na 7. januára, ďalšia tvorba divadelnej spoločnosti K., naplánovaná na začiatok roka 2017, ktorú napísal Caryl Ferey a ktorú som uviedol na scénu ja sám. Rád by som prišiel k vám, aby som sa s vami podelil o chvíľu, ktorá, som si istý, bude rovnako zábavná ako (im)pertinentná. Som vám k dispozícii.“ Gérald Dumont

Úryvok z hry:

„Vo Francúzsku Sarkózy a jeho rozprava o národnej identite vo veľkej miere oslobodili rasistické prejavy. Keď najvyššia autorita štátu oslovuje idiotov a bastardov tým, že im povie “uvoľnite sa, chlapci“, čo si myslíte, že robia idioti a bastardi? Začali verejne hovoriť o veciach, o ktorých im dovtedy stačilo podguráženým vyrevať sa na konci rodinných obedov. Rasistický prejav, ktorý sa asociáciám, politikom, intelektuálom daril obmedziť na priestor medzi ústa xenofóba a jeho kuchynské dvere, vyšiel na ulicu, zavlažoval médiá, a znečistil o niečo viac kanály sociálnych sietí…“

Dasara Xhangolli, (ALB): Psychóza 4:48

Štvrtok 13. septembra o 19:00 hod., Klub Lúč

Psychóza 4:48 je hra britskej dramatičky Sarah Kane. Názov hry pochádza z obdobia 4:48, kedy sa Kane v jej depresívnom stave často prebúdza.

Hra je hraná človekom s klinickou depresiou, poruchou, ktorou Kane trpela. Zabila sa po napísaní hry, ešte pred jej premiérovým predstavením. Namiesto tvrdenia, že sa pokúša pokryť depresiu ako celok, je spravodlivejšie uviesť, že ide o veľmi subjektívnu prezentáciu depresie, ktorú ukazuje divákovi v jednom konkrétom prípade. Pozorovanie a následná diskusia o samovražde sú preukázateľné a zatiaľ čo tu neexistuje prísny príbeh ani časový rozvrh, niektoré otázky a udalosti sa jednoznačne riešia: rozhodovanie o tom, či užívať lieky na liečbu depresie, túžby depresie, účinky a účinnosť liekov, sebapoškodzovanie, samovražda a možné príčiny depresie. Ďalšie témy okrem depresie sú tie, ktoré súvisia s izoláciou, závislosťou, vzťahmi a láskou.

Divadlo Skrat, (SK): Mono

Piatok 14. septembra o 19:00 hod., Klub Lúč

Séria troch monodrám, v ktorých sa dozviete ako sa pripraviť na stretnutie s človekom, ktorý vás serie, o ženskom tele uzavretom v rodinnom živote ako aj o hercovi, ktorý uvažuje o tom čím by chcel byť.

Roman Valkovič, (SK): Klammova vojna

Piatok 14. septembra o 21:00 hod., Štúdio M&S

Strhujúca súčasná monodráma, ktorá si berie na mušku nie len vzťah učiteľa k žiakom, ale aj celé školstvo.

Na škole sa stala tragédia. Istý študent sa obesil, lebo nebol pripustený k maturite. Jeho spolužiaci našli vinníka. Je ním profesor Klamm. Študenti chcú pomstu a tak Klammovi vyhlasujú vojnu. Ako na to zareaguje on?

Sláva Daubnerová, (SK): Solo Lamentoso

Sobota 15. septembra o 19:00 hod., Kino Hviezda

Sólová pohybovo-vizuálna performancia inšpirovaná bizarným prípadom Spievajúceho domu zo Štúrova.

Sólová pohybovo-vizuálna performancia Solo lamentoso vychádza z reálneho príbehu, ktorý sa pred časom objavil v médiách. Spoveď ženy púšťajúcej opernú áriu slúži Daubnerovej na otvorenie nadčasových tém, akými sú nejednoznačnosť pravdy a boj jednotlivca so spoločnosťou. Autentickosť a dokumentárnosť prepája táto konceptuálna experimentátorka s fikciou, aby nám kládla zásadné otázky o hraniciach ľudskosti a fungovania človeka – outsidera v našej spoločnosti. Vytvára tak už tradične inscenáciu na pomedzí dokumentárneho, pohybového a výtvarne štylizovaného divadla.

Mateusz Nowak, (PL): Obeť

Sobota 15. septembra o 21:00 hod., Klub Lúč

Monodráma inšpirovaná spomienkami Piotra Woźniaka „Zapluty karzeł reakcji“ s fragmentmi epickej básne Adama Mickiewicza „Pan Tadeusz“ a básne „Śniła się zima“.

Monodrama rozpráva príbeh člena Armie Krajowy (Domáca Armáda) uväzneného štyri roky počas stalinistického režimu, čo je zložité obdobie histórie. Ako sa má hovoriť o ľuďoch, pred ktorými nás varujú. Je to už národný mýtus? Ak by sme praktizovali historickú hagiografiu? Sú to Poliaci, ktorí to robili Poliakom. Nikto iný ako Poliaci. Nie marťania. Poliaci. Vždy Poliaci.

Jana Vyšohlídová, (CZ): Škaredé káčatko

Nedeľa 16. septembra o 16:00 hod., Kino Hviezda

Na motívy H. Ch. Andersena

S príchodom jari sa všetko prebúdza k životu a na svet prichádzajú mláďatá. Rodia sa, liahnu, hlásia sa na svet. Štvorici vajec už už začnú pukať škrupinky. Jedno z nich je ale zvláštne. Odchylka? Chyba? Omyl? Je inakosť prekliatie alebo dar? Alebo oboje? Inscenácia na motívy klasického príbehu o malom vtáčatku, ktoré sa musí od narodenia vysporiadavať s tým, že vyzerá inak ako ostatné. Nebohé vtáča je preto terčom posmechu a opovrhnutia. Podarí sa mu prekonať všetky tie príkoria? Nájde svoje miesto na svete? Ak áno, snáď sa mu dostane zaslouženej odmeny…

Ladislav Hampl, (CZ): Rozhodca

Nedeľa 16. septembra o 18:00 hod., Klub Lúč

Osamelosť futbalového rozhodcu. Komediálny monológ nielen o futbale.

Monodráma Rozhodca hovorí predovšetkým o futbale, ale nie len o ňom. S humorom a nadsádzkou popisuje medzinárodný futbalový rozhodca v podaní Ladislava Hampla svoj život, ktorý je spojený s najsledovanejšou hrou na svete. Na rozdiel od mnohých autobiografií, ktoré futbal ukazujú z pohľadu hráčov či trénerov, monodráma Rozhodca predstavuje pohľad na futbal z hľadiska často najnenávidenejších mužov na ihrisku – futbalových rozhodcov. Rozhodca nás prevedie svojim životom, ale aj rôznymi situáciami na ihrisku aj vo futbalovom zákulisí. Súčasťou a príjemným oživením rozprávania sú aj futbalové „hlášky“ alebo zaujímavé videá rôznych futbalových situácií.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM