Kultúra Tlačové správy

Festival ART IN PARK v Trenčianskych Tepliciach: Atmosféra, ktorú treba zažiť, FOTO a VIDEO

Multižánrový festival ponúka filmy, hudbu, divadlá a vizuálne umenie. Prečo by ste ho mali navštíviť?

Ilustračný obrázok k článku Festival ART IN PARK v Trenčianskych Tepliciach: Atmosféra, ktorú treba zažiť, FOTO a VIDEO
29
Galéria
Foto: Marek Vatraľ

Začal sa tretí ročník multižánrového konceptu ART IN PARK v Trenčianskych Tepliciach. Od prvých chvíľ síce pripomína pôvodnú atmosféru legendárnych kúpeľných filmových festivalov, no jeho posolstvo je tentokrát univerzálnejšie. Prepája nielen príjemný výber svetových a európskych filmov, ale rovnako aj divadlo, hudbu a vizuálne umenie.

Festival je multižánrový

Multižánrová orientácia festivalu iba potvrdzuje, že film je konceptuálne umenie, ktoré vyvážene pracuje s obrazom a zvukom. Vizuálny zážitok už ponúka aj kúpeľný park, ktorý je poprepletaný umeleckými dielami, divadlami a všadeprítomnou pohodou. Nechýbajú, samozrejme, ani koncertné vystúpenia.

Práve v jeho centre sa odohráva spájanie ľudí prostredníctvom umenia. Príznačný názov ART IN PARK dáva zmysel.

Keď sa približne pred tromi rokmi presťahoval festival Art Film Fest do Košíc, mnohí ľudia sa podľa súčasného primátora Trenčianskych Teplíc Štefana Škultétyho domnievali, že to bude koniec kultúry v meste. "My sme to poňali trochu ináč. A to tak, že to bude nový začiatok kultúry v Trenčianskych Tepliciach. Spustili sme viacero kultúrnych projektov ako sú divadelná jeseň, literárna jar, hudobné leto, plesová zima a tomu všetkému kraľuje tento festival, " povedal na margo podujatia na slávnostnom otvorení primátor mesta. Na konci príhovoru taktiež vyzdvihol multižánrovi charakter festivalu.

Zdroj: Dnes24.sk

Film a Miloš Forman

Neodmysliteľnou súčasťou podujatia však aj naďalej ostáva kvalitný program filmov, ktorý s festivalom vždy súvisel. Návštevníci si môžu pozrieť nielen unikátny výber zo súčasnej kinematografie, ale aj učebnicovú prehliadku z tvorby nedávno zosnulého režiséra svetového formátu Miloša Formana vrátane jeho oscarových diel.

S otázkou, aký film by sme si od Formana ako návštevníci mali pozrieť, sme sa obrátili na viceprezidenta dnes už bývalého festivalu Art Film Fest Petra Hledíka.

„Bol som oslovený organizátormi festivalu, aby som uviedol Miloša Formana ako svojho kolegu, hoci je to, čo hovorím, trochu odvážne. Mám tým na mysli človeka, ktorého som dlho poznal. Myslím si, že patril k tomu najlepšiemu čo československá kinematografia vytvorila. Domnievam sa, že ktorýkoľvek z jeho filmov je zakaždým zaujímavý. Miloš Forman vedel dať každému svojmu filmu punc osobitého a veľmi vyhraneného pohľadu. Keď by som už mal odporúčať, tak všetky, lebo vidieť jeden je málo a vyberať z nich je ťažké, " zhodnotil Peter Hledík, ktorý na festivale zároveň uviedol kultový muzikál Vlasy.

Popri sekcii Miloša Formana uvádza na festivale prehliadku oscarových krátkych animovaných a hraných filmov, ktoré na podobných podujatiach sám považuje za nepoznanú pôdu.

Kúpeľná atmosféra

Neopakovateľnú atmosféru akcie vyzdvihol aj jeho organizátor Pavol Sirotný. Aj preto sme sa ho opýtali, čo je podľa neho na festivale najväčším lákadlom pre ľudí nielen z regiónu, ale vôbec z celého Slovenska, aby podujatie v Trenčianskych Tepliciach navštívili.

„Festival je postavený najmä na atmosfére a prostredí, v ktorom sa odohráva. Teda v kultúrnom parku v Trenčianskych Tepliciach. Je to miesto, ktoré je zaujímavé a príjemné na trávenie času. Popri tom sme vytvorili multižánrový festival, ktorý pozostáva z filmov, divadla, výtvarného umenia a hudby. Návštevník si tak môže vybrať z viacerých možností, pre ktoré sa rozhodne. Aj napriek tomu, že pôvodný festival sa presťahoval do Košíc sme sa snažili, aby u nás ostal zachovaný. Chceli sme sa odlíšiť a spraviť niečo zaujímavé. Aj z toho dôvodu sme sa rozhodli poňať ART IN PARK ako jeden koncept,“ ozrejmil Pavol Sirotný.

Pozrite si aj fotogalériu z prvého festivalového dňa ART IN PARK.

Viac o programe sa dozviete na oficiálnej stránke festivalu ART IN PARK.

Festival ART IN PARK v obrazoch
29
Galéria
Foto: Radovan Stoklasa

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM