Marek Vatraľ Rôzne

Čo znamená tajomný nápis na trenčianskej fontáne? Slová odborníka odhalili viac

Súčasťou novej fontány je aj dvojjazyčný nápis od rímskeho cisára Marca Aurelia. Viete, čo vlastne znamená?

Ilustračný obrázok k článku Čo znamená tajomný nápis na trenčianskej fontáne? Slová odborníka odhalili viac
5
Galéria
Foto: Marek Vatraľ

Súčasťou novootvoreného námestia je architektonicky originálne navrhnutá bronzová fontána Marca Aurelia, ktorý sa mnohým Trenčanom spája najmä so slávnym nápisom na hradnej skale. Jej autorom je akademický sochár a dizajnér Jiří Plieštik.

Fontána Marca Aurelia

Fontána predstavuje bronzovú misu s prepadávajúcou vodnou hladinou. Jej súčasťou je aj dvojitá bronzová zvlnená stena s korytom na vodu, ktorá padá do misy. Na zvlnenej ploche je rímskymi písmenami zlatistého lesku uvedený citát Marca Aurelia v slovenčine i latinčine:

Memento tamen neminem aliam amittere vitam quam ipsam eam quam vivat neque aliam vivere quam eam quam amittat.

Pamätaj, že každý stráca len ten život, ktorý prežíva a prežíva len ten, ktorý stráca.

Symbolika plynúceho života je stvárnená zvlnenou bronzovou stenou, ktorá je aj symbolom bronzovej vlajúcej zástavy v smere predpokladaného príchodu rímskych légií na územie Laugaricia.

Môže byť? 🤗

A post shared by Trenčín (@mesto.trencin) on

Zvláštny citát

Tajuplnému výroku od slávneho rímskeho cisára a stoického mysliteľa Marca Aurelia síce rozumie takmer každý, no nie všetkým je zrejmý kontext a zmysel spomínanej myšlienky.

Aj z toho dôvodu sme oslovili odborníka – docenta Vladislava Suváka z Prešovskej univerzity – ktorý sa profesionálne zaoberá práve dejinami antického myslenia. Interpretáciu spomínaného výroku nám ochotne poskytol.

Témou kapitoly z knihy Myšlienok od Marca Aurelia, z ktorej uvedený citát pochádza je podľa Suváka život, ľudská pominuteľnosť a smrť. Podľa odborníka totiž všetci túžime po dlhom živote, odďaľujeme smrť, keď nemusíme a nemyslíme na ňu.

„Vyjadrenie Marka Aurélia by sme mohli dať do etického kontextu hľadania správneho vzťahu k vlastnému životu a smrti. Na prvý pohľad sa zdá, že zmyslom tejto pasáže je útecha – snaha o prekonanie strachu zo smrti pripomenutím nevyhnutnosti nášho konca. Ale Markovi Auréliovi nejde iba o útechu – dôraz na prítomný život, ktorý utvárame svojimi každodennými rozhodnutiami, odkazuje na základný cieľ stoickej etiky: blažený, pokojne plynúci život. Nejde o to, aký dlhý život žijeme, ale o to, či ho žijeme zdatne, dobre a krásne, “ vysvetlil znalec.

Podľa Suváka je tiež zaujímavé, že Marcus Aurelius napísal Druhú knihu svojich Myšli­enok v Carnun­te, hlavnom meste rímskej provincie Panónia, neďaleko od Bratislavy a hradu Devín. Prvá kniha bola napísaná priamo na území dnešného Slovenska, „v krajine Kvádov nad Hronom".

Foto: Ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

V obrazoch: Fontána Marca Aurélia
5
Galéria
Foto: Marek Vatraľ
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM