Kultúra

Festival HoryZonty v Trenčíne: Nielen dobrodružné filmy, ale aj inšpiratívne podujatia

13. ročník festivalu HoryZonty ponúkne novinky svetovej kinematografie, súťaž i sprievodný program. Kde a čo sa bude v rámci prehliadky v našom meste premietať?

Ilustračný obrázok k článku Festival HoryZonty v Trenčíne: Nielen dobrodružné filmy, ale aj inšpiratívne podujatia
Zdroj: Dnes24.sk

Pätnásť súťažných filmov, novinky zo slovenskej i svetovej kinematografie z horského prostredia a sprievodný program prinesie od 8. do 11. novembra v trenčianskom Kine Hviezda a Klube Lúč 13. ročník festivalu dobrodružných filmov HoryZonty.

Podľa riaditeľky festivalu Márie Dutkovej musia organizátori tento rok improvizovať s priestormi. Dôvodom je havarijný stav Posádkového klubu a revitalizácia Parku M. R. Štefánika, kde sa doteraz konali sprievodné podujatia. Tie sa po dohode s vedením mesta podarilo usporiadateľom presunúť do Zátoky pokoja k Váhu. Návštevníci festivalu si tak môžu vyskúšať pumptrackovú dráhu, bradlá na workout i jazdu na psom záprahu.

„Popri najnovších filmoch od našich i zahraničných autorov sme opäť pripravili súťaž o najlepší festivalový neprofesionálny film. Do filmovej súťaže sme zaradili 15 snímok a môžem povedať, že by obstáli aj medzi profesionálnymi dokumentmi,“ uviedla Dutková.

Ako dodala, pre priaznivcov festivalu pripravili novú sekciu s názvom Trvalo udržateľné dobrodružstvo. „Cieľom HoryZontov je nielen zabávať ľudí, ale aj inšpirovať a motivovať k alternatívnemu spôsobu života. Každý festivalový deň dostane priestor na svoju prezentáciu jedna z lokálnych komunít zaoberajúca sa ekológiou, alternatívnym spôsobom života či trvalo udržateľným rozvojom. Je len na nich, ako ponúknutý čas využijú a či si pripravia prezentáciu alebo workshop,“ doplnila riaditeľka festivalu s tým, že na tohtoročnom festivale budú môcť diváci spoznať aktivity organizácií Zelená hliadka Trenčín, Bezobalis a Zero waste.

Trojdňovému festivalu budú podľa nej predchádzať ďalšie dve podujatia. V rámci cyklu Umenie a šport v živote zdravotne postihnutých sa vďaka podpore Ministerstva kultúry SR 20. októbra v kaviarni Na ceste predstaví Dagmar Sváteková, ktorá je príkladom toho, že aj život s telesným obmedzením môže byť pekný a plnohodnotný.

V nedeľu (4. 11.) sa bude konať blok Retro v Kine Metro. V rámci neho budú môcť diváci aj vďaka podpore Audiovizuálneho fondu vzhliadnuť tri horolezecké dokumenty z archívov Slovenského filmového ústavu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM