Marek Vatraľ Kultúra Rôzne Správy

Filmy, ktoré sa natáčali v Trenčíne: Genius loci mesta v GALÉRII

V období minulého režimu sa nakrúcali stovky filmov. Poniektoré z nich aj v uliciach nášho mesta. Spomínate si ešte na nich?

Ilustračný obrázok k článku Filmy, ktoré sa natáčali v Trenčíne: Genius loci mesta v GALÉRII
26
Galéria
Zdroj: Dnes24/Reprofoto YouTube

Len prednedávnom sme písali o režiséroch a ich filmoch, ktorí pochádzajú z Trenčína a okolia. V dnešnom článku sa sústredíme na československé filmy, ktoré sa nakrúcali aj priamo v uliciach nášho mesta. Poniektoré zábery s odstupom času dôverne zachytávajú genius loci starého Trenčína a teda aj také miesta, ktoré sa v priebehu rokov zmenili na nepoznania. O aké filmy ide?

Tango pre medveďa

Jeden z popredných slovenských režisérov Stanislav Barabáš nakrútil v roku 1966 svoj ďalší známy film Tango pre medveďa. Okrem Nízkych Tatier a Hornej Lehoty vznikali poniektoré scény aj priamo v centre Trenčína. Prostredníctvom dobovej filmovej estetiky môžeme sledovať pôvodnú podobu nielen Mierového námestia, ale aj Trenčianskeho hradu, či iných zákutí starého mesta a jeho okolia.

Zdroj: Dnes24/Reprofoto YouTube

Smoliari

Normalizačne podfarbený filmový hudobný muzikál z konca 70. rokov minulého storočia pre deti a mládež natáčal režisér Dušan Kodaj okrem Trenčína aj Bratislave či v Trenčianskych Tepliciach. V mnohých záberoch dominujú v úzadí aj mnohé známe miesta nášho mesta vrátane Trenčianskeho hradu, ktorý v tom čase prechádzal rekonštrukciou či Mierového námestia a jeho častí.

Zdroj: Dnes24/Reprofoto YouTube

Trinásťroční

Jeden z prvých filmov slovenského režiséra Andreja Lettricha, ktorého v neskoršom období preslávila jeho filmová sága Červené víno. Natáčanie poviedkovej drámy, ktorá pozostáva z dvoch príbehov prebiehalo začiatkom 60. rokov okrem Bratislavy aj v uliciach mesta Trenčín. Vzácne zábery nám aj po rokoch pripomínajú pôvodný výraz častí mesta, na ktoré si dnes spomínanú už iba pamätníci.

Zdroj: Dnes24/Reprofoto YouTube

Pozrite si aj fotogalériu filmov, ktoré sa nakrúcali priamo v uliciach Trenčína.

FOTO: Zábery z filmov, ktoré vznikali v uliciach Trenčína
26
Galéria
Zdroj: Reprofoto youtube.com

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

V muzikály Smoliari sa objavila aj pesnička, ktorú naspievala Marika Gombitová.

Zdroj: YouTube.com

Zdroj: Movieloci a CSFD

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM