Marek Vatraľ Kultúra Správy Video

Významní režiséri z Trenčína a okolia? Pripomeňme si ich popredné filmy, VIDEO

Z Trenčína a jeho okolia pochádza niekoľko významných súčasných filmových tvorcov. Poniektorí z nich sa dodnes realizujú na poli hraného a dokumentárneho filmu. Videli ste ich filmy?

Ilustračný obrázok k článku Významní režiséri z Trenčína a okolia? Pripomeňme si ich popredné filmy, VIDEO
Zdroj: Reprofoto youtube.com

Z Trenčína a jeho okolia pochádza veľa významných osobností či už z oblasti športu, vedy, politiky, alebo kultúrneho života a umenia. Mnohé z nich sa významne zaslúžili o reputáciu nášho mesta nielen v našej krajine, ale aj ďaleko za jej hranicami. V najnovšom článku sa sústredíme na osobnosti z prostredia umenia, konkrétne filmu, keďže v Trenčíne a jeho okolí sa narodili aj známi slovenskí režiséri. Pripomeňme si ich mená a tvorbu v nasledujúcom prehľade aj prostredníctvom filmových ukážok. O koho ide?

Pavol Barabáš

Jeden z našich najvýznamnejších dokumentaristov a dobrodruhov má na svojom konte desiatky filmov, ktoré dôsledne zaznamenávajú život človeka a prírody nielen v odľahlých, ale aj doposiaľ neprebádaných kútoch našej Zeme. Mnohé snímky sú významovo popretkávané extrémnymi výpravami a silným príbehom, ktorý veľakrát zobrazuje človeka balansujúceho na hranici života a smrti. Expedícia Sibír, Neznáma Antarktída či jeho posledný film Tieň jaguára sú iba zrnkami piesku v jeho bohatej a autentickej filmovej tvorbe, ktorá je zakaždým hlbokou výpoveďou o zmysle bytia človeka existujúceho uprostred nespútanej a divokej prírody.

Zdroj: YouTube.com

Peter Hledík

Režiséra, dokumentaristu, herca a absolventa pražskej FAMU z Trenčianskych Teplíc Petra Hledíka si mnohí z nás spájajú predovšetkým ako zakladateľa a organizátora medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v kúpeľnom meste blízko nás. V 70. a 80. rokoch minulého storočia nakrútil veľa pozoruhodných filmov ako Kočka, Chuť vody či Miliónový chlap. Do povedomia detského diváka vstúpil najmä pozoruhodným žánrovým vedecko-fantastickým filmom z roku 1985 Tretí šarkan.

Zdroj: YouTube.com

Iveta Grófová

Za svoj posledný hraný film Piata loď, ktorý je adaptáciou rovnomenného románu spisovateľky Moniky Kompaníkovej, získala v roku 2017 cenu na prestížnom festivale Berlin International Film Festival a v roku 2018 aj cenu Slnko v sieti za najlepší scenár. Pozornosť divákov mladej talentovanej režisérky už vzbudil jej prvý film z roku 2014 Až do mesta Aš.

Zdroj: YouTube.com

Marian Urban

Ako režisér sa spoločne s legendou slovenskej hudby a príležitostným dokumentaristom a hercom Dežom Ursinym v roku 1980 spolupodielal na krátkom dokumentárnom filme s etnografickým zameraním Sanitárovci. O dva roky neskôr ešte spoločne zrealizovali dokument Gajdoš Antalík. Ako scenárista dokonca spolupracoval na známej filmovej adaptácii knihy Petra Pišťánka Rivers of Babylon. V roku 2018 spolu s režisérom Jurajom Nvotom nakrútil pozoruhodný dokument Inde o živote kultového slovenského umelca Alexa Mlynárčika.

Zdroj: YouTube.com

Z Trenčína tiež pochádza aj známy filmový producent Rudolf Biermann. Jeho meno sa spája aj s filmami ako Záhrada režiséra Martina Šulíka, Nevinnost oscarového tvorcu Jana Hřebejka či Masaryk, ktorý získal v roku 2016 filmovú cenu Český lev v kategórii najlepší film.

Zdroj: CSFD

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Na Slovensku sa natáčali aj slávne hollywoodské filmy. Pozrite ako prebiehalo nakrúcanie filmu Tretí zázrak v exteriéroch Banskej Štiavnice svetoznámej režisérky Agnieszky Holland.

RETRO: 90. roky v Banskej Štiavnici
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM