Marek Vatraľ Rôzne Správy

Slávna vedkyňa aj akademici: Tieto osobnosti robia dobré meno Piaristickému gymnáziu!

Mnohí absolventi Piaristického gymnázia v Trenčíne pôsobia vo vedeckých a akademických kruhoch. Za svoju prácu získali aj rôzne ocenenia.

Ilustračný obrázok k článku Slávna vedkyňa aj akademici: Tieto osobnosti robia dobré meno Piaristickému gymnáziu!
Zdroj: TASR

Len pred nedávnom sme písali o známych absolventoch, ktorí v minulosti sedeli v laviciach Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne. S množstvom osobností však súvisí aj fakt, že história školy má viac ako storočnú tradíciu. Teraz sme sa pozreli na absolventov Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého v Trenčíne, ktoré je najstaršou školou v Trenčíne a zrejme aj v Trenčianskom samosprávnom kraji. Hoci sa v zozname osobností, ktorý nám sprostredkovalo vedenie školy nenachádzajú všeobecne známe mená, vo svojich odboroch sa títo ľudia nesporne vyznajú. Mnohí z nich pôsobia v zahraničí a získali aj uznávané ocenenia.

Akademická a vedecká pôda

Mnoho absolventov zo spomínanej školy sa rozhodlo zasvätiť celý svoj život vede a s ňou súvisiacou akademickou pôdou, kde pôsobia aj ako pedagógovia. Jedným z nich je napríklad uznávaný slovenský etnológ Radoslav Hlúšek, ktorý pôsobí na Katedre etnológie a mimoeurópskych štúdií Univerzity sv. CaM v Trnave.

Na Katedre slovenských dejín Univerzity Komenského v Bratislave pôsobí aj ďalšia absolventka spomínaného gymnázia. Stanislava Kuzmová sa podľa oficiálnej web stránky školy zaoberá stredovekými dejinami priestoru strednej Európy s dôrazom na interdisciplinárne štúdium religiozity, kultu svätých, hagiografie, kazateľstva a rukopisných kódexov. Okrem iného sa špecializuje najmä na obdobie vrcholného a neskorého stredoveku a na Jagelovcov v strednej Európe.

Nemôžeme nespomenúť ani mladú slovenskú vedkyňu Moniku Gullerovú, ktorá študovala postgraduál na Oxforde. Jej objav transkripčného vypínania génov v ľudských bunkách znie síce pre laika nepochopiteľne, ale vo svete vedy má veľký význam. V roku 2014 dokonca získala vo Veľkej Británii aj ocenenie vedkyňa roka.

Na Geografickom ústave Masarykovej univerzity v Brne pôsobí Michaela Kňažková. V doktorandskom štúdiu sa zameriavala na skúmanie krajinného reliéfu Antarktidy.

Na Katedre skladby a dirigovania VŠMU v Bratislave pôsobí ako odborný asistent aj ďalší absolvent školy Lukáš Borzík, ktorý získal aj ako skladateľ množstvo ocenení. Jeho diela zneli na koncertoch a festivaloch nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

K hudbe má blízko aj Martin Celhoffer pôsobiaci na Katedre teórie a dejín umenia Ostravskej univerzity ako prodekan pre vedu a rozvoj, ktorý v minulosti vyštudoval práve hudobnú vedu.

Svet médií

Vo svete médií sa uchytil Jaroslav Daniška, ktorý píše o politických, spoločenských a náboženských témach. V súčasnosti prispieva do konzervatívneho internetového denníka Postoj. V zozname absolventov sa ešte vyskytlo meno Marek Poláček, ktorý v minulosti pôsobil ako riaditeľ a konateľ TV LUX. V súčasnosti sa venuje réžii a scenáristike. Mediálne aktívny je aj Matúš Kvasnička, ktorý už dlhšiu dobu vedie oddelenie kultúry v denníku Pravda.

Ostatní

Medzi zaujímavých absolventov patrí aj bývalý študent Vysokej školy výtvarných umení VŠMU v Bratislave Martin Pyšný. Ako dyslektik vytvoril špeciálne písmo, ktoré je pre dyslektikov ľahko čitateľné.

Zaujímavej práci sa venuje aj Jana Kobzová, ktorá sa zaoberá vzťahmi medzi Európskou úniou a postkomunis­tickými krajinami a krajinami strednej Ázie. Momentálne pôsobí v Bruseli.

Medzi šiestich absolventov Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého v Trenčíne patria aj súčasní pedagógovia školy. Jedným z nich je dokonca terajší riaditeľ školy Stanislav Bujdák.

Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM