Marek Vatraľ Správy Samospráva

Finančné zdravie slovenských miest: Aha, aká priečka sa ušla Trenčínu

INEKO zostavil nový rebríček, ktorý prezrádza, ako je na tom naše mesto s finančným zdravím. Aký je dlh na hlavu jedného Trenčana?

Ilustračný obrázok k článku Finančné zdravie slovenských miest: Aha, aká priečka sa ušla Trenčínu
Foto: Marek Vatraľ

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) hodnotil finančné zdravie 50 najväčších slovenských miest za rok 2017. Ide o aktualizáciu predchádzajúcich analýz s využitím aktuálnych údajov za minulý rok. Na základe vlastnej metodiky INEKO zostavuje z jednotlivých indikátorov hodnotenie finančného zdravia obcí a VÚC. Toto hodnotenie pozostáva z piatich parciálnych skóre za rôzne oblasti a ich skombinovaním vzniká výsledná celková známka finančného zdravia, ku ktorej tiež prislúcha slovná interpretácia.

„Pozíciu miest s najlepším finančným zdravím potvrdili ku koncu 2017 Nové Mesto nad Váhom a Dubnica nad Váhom. Naopak, spomedzi veľkých miest sú na tom najmenej dobre Martin a Bratislava, ktorú ťahá dole magistrát a m. časť Devín,“ píše sa na stránke mimovládnej neziskovej organizácie INEKO.

Mestu Trenčín patrí v poradí finančnej stability INEKO 22. miesto z 50 hodnotených miest. Ide o rovnaké poradie ako pred rokom. Trenčín mal podľa INEKO celkový dlh 32,47 %, pričom v roku 2016 to bolo 33,90 %. Dlh na jedného obyvateľa je podľa analýzy 222 eur, čo je medziročný nárast o 15 eur. Trenčín je podľa INEKO v poradí 6. mestom s najvyšším zadĺžením spomedzi 50 najväčších miest Slovenska.

Trenčianske finančné zdravie inštitút ohodnotil číslom 5,08. Čiže patríme medzi 26 miest, ktoré dosiahli skóre +5. Tieto mestá INEKO označilo ako mestá s veľmi dobrou finančnou stabilitou a pridelilo im známku „výborné finančné zdravie“. Vedúce priečky obhájili Nové Mesto nad Váhom, Dubnica nad Váhom, Hlohovec, Topoľčany – v ich prípade je poradie úplne rovnaké ako pred rokom. Na piate miesto poskočil Poprad.

Pre porovnanie, Nové Mesto nad Váhom skončilo na 1. priečke. Celkový dlh má 00,00 %, dlh na obyvateľa je 0 eur a finančné zdravie 5,95. Dubnica nad Váhom taktiež podľa analýzy nemá dlh. Finančné zdravie má 5,93 a patrí jej v rebríčku druhé miesto.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM